Flygbolaget Norwegian ansökte under onsdagen om rekonstruktion, för att kunna fortsätta sin verksamhet.
Flygbolaget Norwegian ansökte under onsdagen om rekonstruktion, för att kunna fortsätta sin verksamhet. Bild: Ole Berg-Rusten

Norwegian ansöker om skuldrekonstruktion

Norwegian ansöker om rekonstruktion av bolagets skulder, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Flygbolaget föreslår att skulderna stryks i utbyte mot att fordringsägarna får andelar i ägandet.

ANNONS
|

Det norska flygbolaget Norwegian har varit hårt drabbat av effekterna från spridningen av det nya corona-viruset. Under onsdagen meddelade nyhetsbyrån Reuters att bolaget nu ansöker om rekonstruktion, för att säkra sin framtida överlevnad.

Rekonstruktion är en process där ett företag tillåts göra förändringar av sina lån, eller i vissa fall stryka dem, för att ha förutsättningar att överleva på längre sikt.

LÄS MER:Norwegian varslar all personal i Sverige

LÄS MER:Coronaviruset – en tuff match för Petter Stordalen

Skulder ska omvandlas till aktier

I Norwegians fall handlar det om att bolaget föreslår för fordringsägarna att stryka sina skulder. I utbyte får de i stället andelar i flygbolaget – i form av aktier eller "aktieliknande" instrument.

Omstruktureringen av lånen sker också mot bakgrund av att Norwegian ska kunna omfattas av de statliga norska stöden.

ANNONS

– De föreslagna åtgärderna är nödvändiga för att säkra nästa steg i det statliga norska garantiprogrammet, som kommer att dela ut tre miljarder norska kronor. De är också nödvändiga för bolagets framtid genom att stärka bolagets balansräkning, säger Norwegians CEO Jacob Schram i ett pressmeddelande.

Åtgärden är den senaste i en lång rad under corona-krisen. Under tisdagen meddelade bolaget till exempel att all kabinpersonal med bas på Arlanda har varslats om uppsägning. Förhandlingar ska även pågå med pilotföreningen.

ANNONS