Räntebesked från Norges Bank, med chefen Ida Wolden Bache. Arkivbild
Räntebesked från Norges Bank, med chefen Ida Wolden Bache. Arkivbild Bild: Stian Lysberg Solum NTB/TT

Norges Bank höjer styrräntan

Den norska centralbanken, Norges Bank, höjer styrräntan med 25 punkter (0,25 procentenheter) till 2,75 procent. Styrräntan kommer högst sannolikt att höjas ytterligare under första kvartalet 2023, enligt banken.

ANNONS

Beslutet var enhälligt, skriver banken i ett pressmeddelande.

"Konsumentpriserna har stigit snabbt och prisökningen är klart över målet. Det är fortsatt hög aktivitet i norsk ekonomi, och arbetslösheten har hållit sig mycket låg", konstaterar Norges Bank.

Samtidigt syns ett tydligt omslag i ekonomin, enligt banken, i takt med att inflationen gröper ur konsumenternas köpkraft.

"Minskat tryck i ekonomin kommer efter hand att bidra till att dämpa prisökningarna", skriver banken.

Enligt centralbankschefen Ida Wolden Bache kommer Norges styrränta troligen ligga kring 3 procent under nästa år.

Norges Bank var först ut bland kollegorna i västvärlden att börja strama åt med räntehöjningar i september 2021 och analytiker hade i snitt räknat med en höjning på 25 punkter inför dagens räntebesked.

ANNONS

Den norska inflationen sjönk något i november, ned från den högsta nivån på 35 år. Men liksom i Sverige tar bostadspriserna i Norge rejält med stryk i kölvattnet på de högre räntorna på bolån som följer på den serie av höjningar styrräntan som nu har gjorts i landet.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS