Fisket i brittiska vatten har blivit en het fråga i samband med Storbritanniens EU-utträde. Arkivbild
Fisket i brittiska vatten har blivit en het fråga i samband med Storbritanniens EU-utträde. Arkivbild Bild: Gareth Fuller AP/TT

Norge gör upp med Storbritannien om fisket

Norge har skrivit på ett ramavtal om fiske med Storbritannien. Avtalet reglerar kvotförhandlingar, fiskezoner, forskning, kontroller och licensiering och ska träda i kraft den 1 januari.

ANNONS

– Detta är ett viktigt första steg och en plattform för gott samarbete med ett gammalt och gott grannland, säger Norges fiskeriminister Odd Emil Ingebritsen.

Det är i nuläget svårt att avgöra om det nya avtalet kommer att ge norska fiskebåtar lika god tillgång till brittiska fiskevatten som det befintliga fiskeavtalet mellan EU och Norge från 1980. Exakta kvoter för vilka fångster som får göras och var kommer att förhandlas fram årligen.

Nästa steg för Norge blir nu att försöka få till ett trepartsavtal, där även EU finns med, enligt Norges utrikesminister Ine Eriksen Søreide.

– Det är ett nytt ramverk som ska på plats. Det kommer då ersätta ramavtalet vi har från 1980, säger hon.

ANNONS

Skulle EU och Storbritannien inte kunna göra upp i den stundtals heta fiskefrågan har Norge med det avtal som nu är på plats säkrat möjligheten att på egna premisser fortsätta fiska i brittiska vatten.

ANNONS