Nordic Voice kräver total tystnad om lön

ANNONS
|

Det ett år gamla telemarketingföretaget Nordic Voice i Göteborg har i dag 15-20 anställda.

”I vår nya fräscha lokal i Göteborg kommer du sälja de hetaste produkterna och tjänsterna på marknaden; Ipads, Iphones, tablets, laptops och smartphones från alla tillverkare. Vi arbetar dessutom med operatören 3 där vi säljer till både privatpersoner och gentemot företag!”, enligt företagets marknadsföring på facebook.

Bland Arbetsförmedlingens jobbannonser söker Nordic Voice just nu ett tiotal telefonförsäljare med ”stor möjlighet till personlig och professionell utveckling” i ett ”roligt arbetsklimat”.

I anställningsavtalet ställs samtidigt speciella villkor, bland annat vad gäller tystnadsplikten. Utöver normal tystnadsplikt kring affärsangelägenheter och kunder så ingår följande villkor:

ANNONS

”Löner och dylikt får heller inte diskuteras, varken mellan anställda eller utanför Nordic Voice. Denna tystnadsplikt gäller även efter att ovan angiven person frånträtt sin tjänst hos Nordic Voice”.

Om denna punkt skulle brytas ”så kommer det att betraktas som kontraktsbrott och därav också drivas vidare mot skyldig part. Om man bryter mot tystnadsplikten kommer rättsliga åtgärder att vidtas”, enligt anställningsavtalet.

När GP träffar Mitchel Gattmer och Mustafa Xhavit, ägare till Nordic Voice, och frågar efter en förklaring till tystnadsplikten kring lönen, säger Gattmer.

–Så är det på alla arbetsplatser. Vi vill inte att personalen går här på kontoret och diskuterar löner.

Men tystnadsplikten är fullständig, gentemot alla och även utanför arbetstid?

–Vi kanske får se över den, säger Mustafa Xhavit som därefter frågar varifrån GP fått uppgifterna i anställningsavtalet.

Då avslutas mötet på Nordic Voice kontor.

Berätta själv: Får du prata om lönen? Hör av dig till oss.

Fackförbundet Unionen och arbetsgivarna i Almega har callcenterbranschens kollektivavtal, som Nordic Voice står utanför.

Annika Flaten, avtalsansvarig på Unionen, anser att Nordic Voice tystnadsplikt stäcker sig utanför de normala kraven.

–Det finns all anledning att diskutera om den delen är skälig. För mig låter det helt orimligt att du inte ska få prata om din lön med kollegor eller andra. Jag blir fundersam över varför företaget anser att man inte ska få prata om sin lön, att den egna lönen ska omfattas av tystnadsplikt. Det faller på sin egen orimlighet.

ANNONS

–Hur skall man kunna söka en kredit, ett banklån eller teckna ett hyresavtal om man inte får yppa sin lön för någon annan?

I Nordic Voice lönevillkor ingår att det under de första tio dagarna endast utgår provisionslön. Varje så kallad talong är värd 100 kronor. Därefter väntar en form av lönestege med en mix av fast lön och provision.

Om försäljaren i den så kallade ”fas två” inte lyckas nå sitt budgetmål under fem dagar i sträck ”så kan den anställde bli varslad eller/antingen få återgå till den provisionsbaserade ersättningen.”

Lyckas man inte på nytt uppnå sitt budgetmål väntar en ”diskussion om att bli uppsagd”.

Huvudregeln för telefonförsäljare en fast månadslön, enligt kollektivavtalet. För anställda upp till 24 år är den fasta lönen drygt 16000 kronor. För anställda över 24 år är den fasta minimilönen cirka 18 600 kronor. Därutöver är det vanligt med rörliga lönedelar.

ANNONS