Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nobel Biocares vd avfärdar kritiken

Ett halvår av turbulens - nu bemöter Nobel Biocares vd Heliane Canepa kritiken av deras omtvistade implantat.
Platsen är väl vald. Efter månader av förfrågningar om en intervju med Göteborgsföretagets vd väljer Heliane Canepa Malmömässan, det svenska stoppet under deras World Tour 2006, för sitt möte med GP.
Mitt i en svärm av implantatintresserat branschfolk, alltså på hemmaplan, bemöter hon för första gången i en intervju det senaste halv-årets kritik mot företaget.
Många, både allmänhet och press, har önskat och begärt ett klargörande från Nobel Biocares ledning om huruvida deras implantat Nobel Direct kan ge upphov till skador på käkbenen eller inte.
Som ett modernt väckelsemöte
Heliane Canepa kom till intervjun tätt åtföljd av sin vice vd Robert Gottlander, professor Ingvar Ericsson, sin mediekonsult Manfred Messmer samt tandläkarna Torsten Siepenkothen från Tyskland och Roland Glauser från Schweiz.
Samma tandläkare satt också i den expertpanel som under förmiddagen medverkade i det som Heliane Canepa noggrant påpekade var en utbildningsdag och inte en lansering av deras produkter.
Liknelsen vid samlingar av det här slaget har använts förr, men är näst intill omöjlig att undvika i sammanhanget - som ett modernt väckelsemöte. Headset en masse, mentometerknappar till åhörarna, enorma widescreenskärmar (genom vilka de direktsända operationerna inte gick att undvika, tekniska under så att frågor kunde ställas till den opererande tandläkaren och, förstås, dundrande musik för adrenalinet skull - det fanns utrymme för ett par förklädda halleluja.
Oro bland patienter
Med detta råg i ryggen var det dags att möta GP:s frågor. Heliane Canepa bemötte kritiken med att avfärda den.
- Vi tog signalerna, som kom för ett år sedan om att allt inte stod rätt till, på största allvar. Men vi är de enda som har vetenskapliga studier att luta oss emot och de resultaten visar att implantaten fungerar till 98,2 procent.
Har kritikerna fel?
- De visar inte sina bevis.
Kritiken från, framför allt, de två Göteborgsprofessorerna Tomas Albrektsson och Lars Sennerby berättade GP om i går. De har under en tid framfört till Nobel Biocare att de misstänker att upp till 37 procent av de patienter som behandlas med Nobel Direct kan få stora skador på käkbenet.
Men forskarna har inte fått något gehör och valde därför att gå ut med uppgifterna i media. Pressens frågor har Nobel Biocare valt att svara på genom pressmeddelanden där de dementerat uppgifterna från kritikerna.
Turbulensen har orsakat stor oro hos patienter som behandlats med metoden och det var också det som Heliane Canepa i går valde att ta fasta på i sina svar i går.
- Det är oansvarigt att oroa människor på det här sättet som de har gjort.
Läkemedelsverket har ålagt er att tillsammans med kritikerna reda ut hur era resultat kan se så olika ut. Gör ni det?
- Återigen, de (forskarna) visar inte sina resultat.
Kan ni inte resonera ändå?
- Vi måste ha något att utgå från.
Varför skulle de påpeka bristerna om de inte fanns, menar ni att de ljuger?
- Nej, det är inte sagt att de gör. Men man måste vara inne i processen för att riktigt kunna tolka resultaten, flikar Torsten Siepenkothen, privatpraktiserande tandläkare i Tyskland in.
Menar du att de brister i kunskap?
- De här två forskarna har inte opererat själva, de har studerat vad andra har gjort. När man tittar på röntgenbilder så måste man ju veta hur det såg ut innan för att kunna veta om ingreppet varit framgångsrikt.
Kontrollerade patienter
När Torsten Siepenkothen nåddes av den svenska kritiken beslöt han att kontrollera sina patienter. Det blev en studie av 544 patienter med sammanlagt 1 009 implantat. 25 procent av implantaten har sex år på nacken och 98 procent av samtliga fungerar som de ska.
- Jag var tvungen att ta reda på att jag inte skadar mina patienter, vi lever på att det vi gör är korrekt, därför gjorde jag studien.
Av de cirka 300 branschmänniskor som i går tog del av en operation med Direct-implantatet svarade 36 procent nej på frågan om de tänker använda metoden. Heliane Canepa valde att se detta positivt.
- Vi är ju trots allt i Sverige, ändå svarar 64 procent ja.
Hur har kritiken påverkat företaget?
- Den har inneburit mycket merarbete.
Men ekonomiskt?
- Vi har kvartalsrapport den 3 maj, då får du se.
Hur mycket har Nobel Biocare investerat i implantatet?
- Vi satsar mellan fyra och fem procent av vår omsättning på forskning.
Vad skulle det innebära om ni måste dra in försäljningen?
- Som en ansvarig ledare låter jag inte en osäker teknik nå marknaden.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.