Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

NK-avdelningar i kris - begär rekonstruktion

Moderbolaget är redan i kraftig gungning och nu dras även dotterbolaget djupare ned i krisen. Rizzos avdelningar på NK går nu in i rekonstruktion.

Det handlar om Rizzo International som ansökt om rekonstruktion. I bolaget ingår bland annat avdelningar på NK i Göteborg och Stockholm. Här har man sålt accessoarer, väskor och skor, men framtiden är nu oviss. Skälet är den kraftigt vikande försäljningen, något som enligt bolaget beror på pandemin. Mellan november och mars sjönk företagets omsättning med 36,3 miljoner jämfört med samma period året innan.

LÄS MER: Modegrupp vill få bort krisstämpel - byter namn

LÄS MER: Klassiska herrekiperingen begärd i rekonstruktion

Företaget har fått statligt stöd och beviljats uppskov, men det har inte varit tillräckligt, skriver de i ett pressmeddelande, där det också framgår att Rizzo International AB ansökt om företagsrekonstruktion. Något senare stod det också klart att den beviljats.

Detta är rekonstruktion:

• Rekonstruktion är ett särskilt tillstånd för ett företag med betalningssvårigheter att få skydd från konkurs och utmätning, medan man gör en rekonstruktionsplan och ställer om verksamheten.

Det innebär att fordringsägarna inte heller kan få betalt under rekonstruktionen.

• Tingsrätten utser en rekonstruktör, som driver bolaget under rekonstruktionen. Rekonstruktören ska lägga fram betalningsuppgörelser till alla fordringsägare, vilket också kan innebära stora skuldnedskrivningar, så kallad ackordsuppgörelse.

• Det är bara företag som bedöms som livskraftiga men som hamnat på tillfälligt obestånd, som kan gå igenom en rekonstruktion.

Företag som hamnat på obestånd och inte bedöms som livskraftigt försätts i konkurs och avvecklas helt.

LÄS MER: Känd sminkkedja i konkurs

Hoppas att kunderna kommer tillbaka

Att företaget är i rekonstruktion innebär att de förhoppningsvis inte går i konkurs och köper sig lite tid till det man i första hand behöver: att kunderna kommer tillbaka till butikerna. Det tror man ska ske när pandemin avtar och en effekt av vaccinering uppnås, skriver Rizzo i pressmeddelandet.

Vd Lars Fins säger till tidningen Habit att planen är att bolaget ska hitta nya försäljningskanaler.

Som Göteborgs-Posten tidigare rapporterat är moderbolaget Rizzo Group också i rekonstruktion. Bolaget hette tidigare Venue Retail Group och driver även kedjorna Rizzo, Accent och Morris.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.