Nevs varslar nästan all personal

Den Trollhättan-baserade elbilsutvecklaren Nevs varslar 320 av företages 340 anställda om uppsägning. Personalen fick informationen vid lunchtid på torsdagen.
– Det är med stor sorg vi informerar att vi går in i viloläge, skriver Nina Selander i ett pressutskick från Nevs. Men bolaget går inte i konkurs.

ANNONS
|

Det var vid lunchtid som Nevs informerade sin personal om att större delen av arbetsstyrkan kommer att tvingas sluta.

Nya tillförordnade vd:n Nina Selander skriver i ett pressmeddelande att bolaget måste dra ner alla kostnader, gå in i viloläge och göra uppsägningar i företag. Det beror på att ägaren Evergrande Group inte lyckats nå i mål i förhandlingarna med potentiella nya ägare.

– För närvarande pågår det förhandlingar med fackföreningarna för att ge alla våra anställda stöd och juridisk rådgivning, skriver Nina Selander.

Processen kan komma att pågå i sex månader.

Nya köparna uppfyllde inte avtalen

”Vi har under de senaste månaderna tecknat bindande så kallade tillgångsköpsavtal. Men tyvärr uppfyllde inte köparna sin del av avtalen och genom att inte lämna de överenskomna betalningarna innan de överenskomna tidsfristerna. Därför slutfördes inte affärerna och för att kunna sälja delar av tillgångarna var vi tvungna att slutligen avsluta affärerna”, skriver Nina Selander i ett uttalande till TTELA.

ANNONS

Från fackligt håll kommenterar man dagens besked:

– Det är naturligtvis oerhört tråkigt. Vi kommer göra allt vi kan för att stödja klubben och medlemmarna i den här situationen, säger Mikael Johansson, ombudsman på IF Metall Norra Älvsborg.

Var det väntat?

– Det har varit en krånglig väg för Nevs under många år. Att det skulle komma ett varsel just nu var kanske inte helt oväntat. Sedan hade man naturligtvis hoppats på något annat, säger Mikael Johansson.

Boris Tuzla är ordförande för IF Metalls verkstadsklubb på Nevs. Han säger att beskedet inte var helt oväntat för medlemmarna.

– Det är ingen glädjebesked men de kände till läget. Vi hade problem med våra löner sista månaderna, så de hade lite känningar, säger Boris Tuzla.

Tidigare i veckan fick den tidigare vd:n Stefan Tilk sparken. Till ny vd utsågs den tidigare HR-chefen Nina Selander, vilket TTELA var först att rapportera om.

– Det är klart det är tråkigt, men det var inte oväntat att jag fick gå, sa Stefan Tilk till GP vid tillfället.

Det senaste varslet skedde den 17 augusti 2021. Då arbetade 650 personer på Nevs i Trollhättan, varav 120 kollektivanställda. Personalstyrkan minskades med 289 personer, enligt TTELA.

ANNONS

Nevs bygger på tillgångar från Saab Automobiles konkursbo, som togs över 2012. Den nuvarande ägaren, kinesiska Evergrande Group, tog över bolaget 2019 och har sedan en tid stora finansiella problem.

Det har tidigare i år rapporterats om att Evergrande är på väg att sälja Nevs till nya ägare.

LÄS MER:Fem punkter: Därför varslar Nevs sin personal

LÄS MER:Nevs kom aldrig igång – Volvo sög upp mycket kompetens

LÄS MER:Nevs vd Stefan Tilk får sparken – HR-chefen ny vd

LÄS MER:Nevs hotas av tvångslikvidation

LÄS MER:Nevs säger upp 225 anställda i Trollhättan

Många turer kring bilmärket Nevs

2011

Saab Automobile i Trollhättan går i konkurs.

2012

Nevs förvärvar Saabs konkursbo.

2014

Nevs går in i rekonstruktion sedan man inte lyckas betala underleverantörer. Nevs förlorar efter detta rättigheten att använda varumärket Saab.

2015

Nevs går ur rekonstruktionen.

Hamnstaden Tianjin i Kina ska investera i Kina i form av en ny fabrik.

2017

Nevs och den stora kinesiska bildelningsplattformen Didi Chuxing skriver avtal med avsikt att Didi ska bli delägare.

2018

Nevs får elbilslicenser i Kina.

Evergrande gör en större investering i bilåterförsäljaren Guanghui Group i Kina.

Evergrande investerar i elbilsstart-up-företaget Faraday Future i Kalifornien och får sedan dra sig ur sedan bolaget sätter sprätt på flera miljarder i snabb takt.

2019

Evergrande Group går in som majoritetsägare i Nevs med 51 procent. Alla andra kinesiska investerare som skrivit avtal genom åren köps ut. Bolaget presenterar storslagna planer på att bli en ledande, internationell elbilstillverkare.

Nevs och Koenigsegg bildar allians: Nevs investerar 150 miljoner euro för 20 procent i Koenigsegg, samt 150 miljoner dollar i ett samriskbolag (joint venture) där Nevs blir majoritetsägare.

2021

Nevs säger upp 225 anställda i Trollhättan och Evergrande som själv hamnat i svår kris efter corona meddelar att de ska sälja det svenska företaget.

2022

Nevs hotas av tvångslikvidation, rapporterar Dagens Industri.

2023

Nevs uppger att de har nya ägare klara efter Evergrande.

Vd Stefan Tilk får gå, efter att Evergrande – som fortfarande kontrollerar bolaget – säger upp honom och HR-chefen blir interims-vd.

ANNONS