Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Nevs säger upp 225 anställda i Trollhättan

Elbilsbolaget Nevs säger upp 225 anställda i Trollhättan, rapporterar Ttela.
– Förhandlingen har avslutats med de fackliga parterna. I slutändan blev det nära de talen som vi sade från början, säger Nevs vd Stefan Tilk till tidningen.

De berörda kommer informeras under veckan.

– Förhandlingar är alltid ett givande och tagande men vi har hållit den tidsplan vi satt upp och det har varit proffsigt skött från de fackliga företrädarna, säger Stefan Tilk till Ttela.

I augusti lade elbilstillverkaren Nevs ett varsel på 300 personer.

LÄS MER: Nevs varslar 300 personer

Skälen bakom Nevs kraftfulla krisåtgärd var dels att bolaget inte länge såg någon möjlighet att utveckla och tillverka ”vanliga bilar”, kostnaderna som en sådan produktion medför var helt enkelt för höga

Dels befann sig Nevs ägare, den kinesiska koncernen Evergrande Group i en akut skuldkris.

Totalt kommer runt 290 personer lämna Nevs, vilket motsvarar nära halva tidigare personalstyrka på 650 personer.

Bolaget bildades 2012

Av de 225 som blir uppsagda är 150 tjänstemän och 75 arbetar inom Metalls avtalsområde. Runt 55 personer har sagt upp sig själva.

Nevs grundades 2012 och kunde senare samma år stoltsera med rättigheterna till Saab:s gamla bilmodeller. Företaget gick sedan och producerade ett begränsat antal 9-3:or innan Nevs började titta på möjligheterna att utveckla renodlade elbilar.

LÄS MER: Från konkurs till att bli ”världens största elbilsbolag” – så vill Nevs bräda Volvo

2014 tog bolaget fram en första elbilsprototyp byggd på Saab 9-3.

I samband med företagets omställning mot framtidens eldrivna fordon fick Nevs 2017 rättigheter att börja producera elbilar i Kina.

Sedan 2019 har Nevs en ny majoritetsägare i form av den kinesiska koncernen Evergrande Group som verkar inom allt ifrån fastigheter till sjukvård. Affären uppges ha uppgått till omkring 8 miljarder kronor.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här: https://www.gp.se/mina-sidor/nyhetsbrev

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.