Michaela Berglund blev intresserad av ekonomi när hon köpte sin första bostad i maj 2008. I september rullade finanskrisen in och hon blev medveten om hur stora politiska skeenden kan påverka privatekonomin.
Michaela Berglund blev intresserad av ekonomi när hon köpte sin första bostad i maj 2008. I september rullade finanskrisen in och hon blev medveten om hur stora politiska skeenden kan påverka privatekonomin. Bild: NICKLAS ELMRIN

Nätverket feminvest kämpar för att kvinnor ska äga mer

Bara runt en procent av riskkapitalet går till kvinnor och kvinnors kapitalinkomster är runt hälften av mäns. Detta vill nätverket Feminvest ändra på.
– Vi måste börja prata mer om det här, säger Michaela Berglund, vd för nätverket.

ANNONS
|

Feminvest startade för tre år sedan och är med sina 20 000 medlemmar Sveriges största nätverk för kvinnliga investerare. Målet med nätverket kan sammanfattas i en mening: att kvinnor ska äga mer, både som investerare och som entreprenörer.

Det finns en del att jobba med.

– Bara runt en procent av allt riskkapital går till kvinnliga entreprenörer. Under första kvartalet i Sverige i år gick mindre än en procent av de 2,3 miljarder kronor som förmedlades till scaleupbolag till kvinnliga entreprenörer. Däremot finns faktiskt en starkt växande trend med blandade team, säger Michaela Berglund, vd för nätverket.

Tre av tio startas av kvinnor

Ungefär 30 procent av alla bolag startas av kvinnor.

ANNONS

– Dessa bolag finns ofta inom hälsa, vård och omsorg, eller kanske det handlar om en frisörsalong. Det är alltså verksamheter som inte är så enkla att skala upp. Dessutom startar kvinnor i större utsträckning enskilda firmor, jämfört med män, säger hon.

Andra anledningar kan vara brist på kontaktnät och att män, som i stor utsträckning sitter på riskkapitalet, har svårt att relatera till kvinnliga entreprenörer och deras produkter.

– Nu ser vi en framväxande femtechindustri, med produkter som till exempel Natural Cycles, alltså bolag som alla män kanske inte ser samma värde i.

Michaela Berglund hänvisar också till en studie av den amerikanska pitchtävlingen Techcrunch Disrupt.

– Här fick kvinnorna ofta försvara sin produkt, med frågor i stil med ”det här är verkligen en utmaning. Hur ska ni klara det här” medan män fick framåtsyftande frågor kring hur de skulle nå ut, underförstått att det fanns en stor potential.

Förutom att jobba med kvinnor och riskkapital fokuserar Feminvest på privatekonomi. Nätverket vill skapa kunskap och bidra med positiva förebilder kring sparande.

– Kvinnor kapitalinkomster är bara hälften av männens och det måste vi börja prata mer om.

Köpte samma år som raset

Själv hon blev intresserad av ekonomi när hon köpte sin första bostad i maj 2008. I september samma år rasade världens börser.

ANNONS

– Mina kompisar som letade lägenhet den hösten fick inte alls lån på samma premisser som jag. Detta gjorde mig intresserad av hur stora politiska och ekonomiska skeenden påverkar oss alla.

I samma veva köpte hon en fondprodukt av sin bank.

– Det finns väldigt mycket information kring att kvinnor inte investerar, vi vill ta det ett steg längre och visa hur de investerar, förklarar Michaela Berglund, vd i Feminvest
– Det finns väldigt mycket information kring att kvinnor inte investerar, vi vill ta det ett steg längre och visa hur de investerar, förklarar Michaela Berglund, vd i Feminvest Bild: NICKLAS ELMRIN

– De sa att det var deras mest populära produkt. Men så gick den ner och jag sålde i panik. Då bestämde jag mig för att aldrig mer bli påsåld en produkt som jag inte förstår – jag vill veta och stå för mina beslut.

Michaela Berglund gick in som vd i Feminvest i våras och är nu delägare i nätverket. Under hösten kommer de att starta aktieklubbar i flera städer.

– Vi kommer också att släppa en rapport om kvinnors investeringar. Det finns väldigt mycket information kring att kvinnor inte investerar, vi vill ta det ett steg längre och visa hur de investerar. Senare kommer vi att profilera oss i lite olika frågor, säger hon.

Vilka är dina tips till den som vill börja spara och investera?

– Börja med en gång. Försök att varje månad lägga undan en summa som du inte behöver och räkna inte med de pengarna! Låt tiden jobba med dig och försök att inte bry dig om tillfälliga nedgångar på börsen.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS