Gaspriserna ökar kraftigt i Europa. Arkivbild.
Gaspriserna ökar kraftigt i Europa. Arkivbild. Bild: Michael Probst/AP/TT

Naturgaspriserna skenar uppåt

Priset på naturgas har lyft till den högsta nivån på mer än fyra månader. Det senaste rallyt kommer efter det att EU-regeringarna gjort upp om en plan för att dra ned på gaskonsumtionen med 15 procent under vinterhalvåret.

ANNONS

På råvarubörsen i Amsterdam lyfter terminskontraktet för naturgasleveranser nästa månad med nästan 22 procent till 194:50 euro per megawattimme.

Prislyftet kommer ovanpå prisökningen på 10 procent i måndags, som var en effekt av att det ryska gasmonopolet Gazprom meddelat att man från onsdag drar ned på flödet av naturgas genom gasledningen Nord Stream 1 till omkring 20 procent av kapaciteten.

Det innebär att det kommer att pumpas fram 33 miljoner kubikmeter gas per dag från och med onsdagen, enligt Gazprom, som hänvisar till tekniska problem med turbiner.

Den snabbt stigande energipriserna har redan slagit mot industriproduktionen och lyft energiräkningar för hushåll till tidigare otänkbara nivåer, vilket varit en avgörande drivkraft för att lyfta inflationen till historiskt höga nivåer.

ANNONS

Skulle gasleveranserna från Ryssland strypas helt räknar experterna med väsentligt högre priser på naturgas, som används både inom industriell produktion och för att producera el och värme till hushåll i många europeiska länder.

Goldman Sachs ekonomer varnar för naturgaspriser uppåt 210 euro per megawattimme, om den ryska gasen uteblir. Skulle leveransvolymen ökas till 40 procent av Nord Stream 1:s kapacitet igen – dit nivån sänktes tidigare i sommar – skulle priset falla till 170 euro, enligt Goldman Sachs.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS