Nasdaq är på väg att skärpa kraven för notering på börsen. Arkivbild.
Nasdaq är på väg att skärpa kraven för notering på börsen. Arkivbild. Bild: Seth Wenig/AP/TT

Nasdaq stramar åt noteringsregler

Börsoperatören Nasdaq arbetar på en åtstramning av regelverket för börsnoteringar. Det ska bli svårare för kinesiska bolag att notera sig, uppger källor med insyn i utvecklingen.

ANNONS

Det nya regelverket kommer inte specifikt särbehandla bolag utifrån ursprungsland. Snarare handlar det om att åtstramningarna stänger ute bolag från Nasdaqbörsen som inte uppfyller krav på öppenhet och transparens i redovisningen och tydligt redovisar vilka som egentligen har inflytande i bolaget.

Bolag från vissa länder, inklusive Kina, måste för att få noteras på Nasdaqbörsen emittera aktier för minst 25 miljoner dollar (cirka 240 miljoner kronor) i samband med börsnoteringen. Alternativt ska minst en fjärdel av bolagets aktier finnas tillgängliga för handel efter noteringen, enligt handlingar som Nasdaq lämnat in till USA:s finansinspektion SEC.

Av de 155 kinesiska bolag som noterats på Nasdaqbörsen de gångna 20 åren skulle 40 ha stoppats med detta golv för andelen noterade aktier.

ANNONS

SEC har i årtionden till följd av kinesiska sekretessregler haft begränsad möjlighet att göra kontroller och revision av USA-listade kinesiska bolag och kan fortfarande inte komma åt alla dokument som efterfrågas, enligt myndigheten.

ANNONS