Näringsministern utlovar satsning på fordonsindustrin

Vid en pressträff på måndagen presenterade näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson satsningar kopplade till fordonsindustrin – man tillsätter en spindel i nätet för de många batterifabriker som uppförs nu.

ANNONS

Enligt ett pressmeddelandet från regeringen handlar det om ”stora etableringar i fordonsindustrins gröna omställning”.

– Fordonsindustrin är viktig för Sverige. Den skapar väldigt mycket arbetstillfällen, och den har varit grunden för att skapa den svenska välfärden, säger näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson.

Däremot är den gröna omställningen en stor utmaning i fordonsindustrin, där näringsministern menar att elektrifieringen är väldigt viktig.

– En tredjedel av våra växthusutsläpp kommer från transportsektorn och här kommer elektrifieringen att vara avgörande för att minska utsläppen, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Industrijättarna investerar i nya fabriker

Han konstaterar att flera bolag har valt att satsa på batterifabriker i Sverige den senaste tiden. Till exempel Volvo Cars som bygger batterifabrik i Torslanda och Volvo AB som planerar batterifabrik i Mariestad.

ANNONS

Därför tillsätter regeringen en nationell samordnare som ska koordinera och bidra till att etableringar av batterifabriker ska kunna genomföras framgångsrikt.

– Samordnarens roll blir bland annat att identifiera utmaningar och hinder som den kan uppmärksamma regeringen och berörda myndigheter på, säger näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson.

Volvo-vd:n: Hjälper vid etablering

– Med den satsningen som Volvo trucks bestämde om förra veckan i Mariestad är det inget fel att säga att Sverige är en supermakt när det gäller batteritillverkning, säger han.

Volvo AB:s vd och koncernchef Martin Lundstedt tycker att det är både ”klokt” och ”välkommet” med en nationell samordnare.

– Volvokoncernen vill accelerera omställningen till hållbara transport- och infrastruktursystem, och battericellsproduktion är en viktig del i detta. Att ha en samordnare för denna framväxande industri kommer bli hjälpsamt i de processer kring etableringar som nu pågår på flera orter i Sverige, säger han i en mejlkommentar.

LÄS MER:Volvo planerar batterifabrik i Västsverige

LÄS MER:Klart: Göteborg får nya batterifabriken

LÄS MER:Med batterifabriken ökar Volvos makt i Göteborg

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS