Näringslivet söker bättre kommunikatör

Vd-frågan bedöms vara viktigare än ordföranderollen i Svenskt Näringsliv. Företrädarna för organisationen har inte dragit jämnt och därför kan vd Carola Lemne stärka sin ställning när ordförande Leif Östling slutar. Som ny ordförande önskas en bättre kommunikatör.

ANNONS
|

Efter avslöjanden om Leif Östlings miljoner på konton utomlands men framför allt, hans vid det här laget berömda uttalande "Vad fan får jag för pengarna...", blev hans situation ohållbar.

Många, men inte alla, i och kring Svenskt Näringslivs styrelse tyckte att han gjorde mer skada än nytta, enligt flera källor som TT har talat med.

Politiskt spel

Politiskt var Östlings uttalande klumpigt. Och flera personer kring den mäktiga arbetsgivarorganisationen tycker att det är viktigt att den nya ordföranden kan hantera det politiska spelet.

- En viktig kravprofil blir att personen kan kommunicera, säger en källa.

ANNONS

- Personen borde kunna hantera politik, säger en annan.

Svenskt Näringsliv handlar mycket om opinionsbildning och politik, resonerar flera av de som TT har talat med. Men inte många vill tala öppet, med några undantag. Friskoleföretaget Academedias vd Marcus Strömberg anser att Östlings uttalande skadar förtroendet, speciellt hans sektor.

- Vi är ju beroende av att ha samhällets, politikens och medborgarnas tillit. Vi lever dessutom i en sektor som finansieras av skattemedel, säger han till Dagens industri, något han bekräftar för TT.

Lemnes ställning

Men ordförandebytet kan också få följder i vd-frågan. Att nuvarande vd:n Carola Lemne och Leif Östling inte drog jämnt har flera vittnat om.

- Nu tror jag att hennes ställning stärks, säger en källa till TT.

ANNONS

Men en annan uppgiftslämnare påpekar att en ny ordförande kan vilja sätta sin prägel på verksamheten och byta ut Lemne, som en del menar inte har uträttat särskilt mycket.

Östling beskrivs av flera som en otålig person som har trampat en del på tårna. Den nya ordföranden bör nog vara bekväm med stora, tröga organisationer.

Få vill rabbla namn på tänkbara efterträdare till Östling.

- Antonia Ax:son Johnson vore en drömkandidat, men det är inte troligt, säger en.

TT

Fakta: Tidigare ordförande för SN

Svenskt Näringslivs tidigare styrelseordföranden:

Leif Östling, 2016–2017

Jens Spendrup, 2013–2016

Kenneth Bengtsson, 2010–2013

Signhild Arnegård Hansen, 2007–2010

Michael Treschow, 2004–2007

Sören Gyll, 2001–2004

ANNONS