Murare 08

ANNONS
|

Muraryrket har alltid varit ett respekterat hantverk, även om byggtekniken ständigt förändras. Nya maskiner, material och redskap tillkommer, men för muraren är fortfarande det mest användbara verktyget hans murslev.

Med den bygger han och renoverar husfasader, öppna spisar och skorstenar. Arbetet kräver noggrannhet och fantasi. Precis som den verksamhet som Lukas Jernberg, 36, och Emanuel Åkerfeldt, 25, drog igång för två år sedan i egen regi.

För Lukas innebar det en helomvändning i yrkeslivet. Efter att ha arbetat sju år inom media och film i Stockholm och även tagit examen på IHM Business School i Göteborg bestämde han sig för ett lappkast, bli murare på heltid.

ANNONS

-Det valet har jag inte ångrat en sekund. Genom min pappa hade jag yrket i blodet. Han var murare i 40 år och hans önskan var att jag skulle följa i hans fotspår. Pappa hann uppleva mitt yrkesbyte innan han gick bort förra året, berättar Lukas Jernberg.

Under sin tid som lärling på en murarfirma i Mölndal träffade han Emanuel Åkerfeldt, som gått en treårig utbildning inom byggprogrammet på Marks gymnasium i Skene.

De bestämde sig för att starta eget och bildade var sin enskild firma under ett gemensamt varumärke och med öppna spisar som en specialitet inom mureriet.

-Vi kompletterar varandra. Lukas sköter det som jag inte gillar, pappersarbetet. Jag har alltid tyckt om att jobba med praktiska saker. Funderade ett tag på att bli rörmokare, men blev kanske påverkad av min bror som också är murare, säger Emanuel Åkerfeldt.

Vi träffas en råkall novemberdag när båda är sysselsatta med att renovera en fasad på en tegelvilla i Landvetter. Det finns gott om fastigheter i Göteborgsområdet, där fasaderna börjar bli slitna och där fukt tränger in mellan spruckna tegelstenar och fogar.

-Det är roligare och mer kreativt att mura öppna spisar, men fasadrenoveringar är också jobb som vi åtar oss. Med tanke på att vi är såpass färska i branschen kan vi inte välja och vraka. Av alla offerter vi lämnar på jobb resulterar bara hälften i utförda uppdrag, säger Lukas Jernberg.

ANNONS

Den lågkonjunktur som hela näringslivet lider av för närvarande märks förstås också bland murare och alla andra hantverkare. Avvaktan och ekonomisk försiktighet råder i väntan på bättre tider.

-Nästa år handlar det nog främst om att överleva för både stora och små byggföretag i Sverige och då är det tryggt att veta att vi inte dras med några stora overheadkostnader, menar Emanuel och Lukas.

Men på sikt har de planer på att expandera och anställa murare, för behovet finns. Det visade sig under högkonjunkturen.

Redan under sitt första verksamhetsår omsatte firma Jernberg & Åkerfeldt 1,5 miljoner kronor. Men i dagsläget sträcker sig inte orderboken länge än till januari månads utgång.

-Det är bara att hoppas på att det fortfarande ska finnas kunder som är beredda på att satsa en slant på renoveringar som innebär en investering i deras fastigheter.

Fasadputsningar, renoveringar av skorstenar och rökkanaler samt installationer av braskaminer ingår också i de arbetsuppgifter som Lukas Jernberg och Emanuel Åkerfeldt åtar sig.

På byggmarknaden utgör inhyrda polacker och balter numera en svår priskonkurrent för alla svenska byggarbetare. Således även bland murare.

Men allt prat om att det är så mycket svarta pengar inom byggbranschen upplever inte Lukas och Emanuel i sin vardag.

ANNONS

- Vår erfarenhet hittills är absolut att folk är beredda att betala vad ett jobb kostar att utföra och då ingår även momsen. Det är sällan vi hör en kund föreslå ett annat betalningssätt än via en skriven faktura.

Fakta: Bygg- programmet och lärlingstid

ANNONS