Stenbecksfärens mediekoncern MTG redovisar bokslut för 2017. Arkivbild.
Stenbecksfärens mediekoncern MTG redovisar bokslut för 2017. Arkivbild.

MTG väljer TDC istället för Tele|2

När alla trodde att Stenbecksfärens mediekoncern Modern Times Group (MTG) skulle gå in i "nya" Tele 2 så fusionerar bolaget istället sin nordiska verksamhet med danska TDC. Inledningsvis fokuserar det nya bolaget på Danmark och Norge, men jakten är snart igång efter en svensk samarbetspartner.

ANNONS
|

- Vi är förstås väldigt glada för att skapat Europas första verkliga media- och kommunikationsbolag. Vi fortsätter MTG:s resa och nu delar vi företaget i ena sidan ett sammanslaget nordiskt bolag med TDC Group och på andra sidan MTGX (E-sport och onlinespel), säger Jørgen Madsen Lindemann, vd och koncernchef i MTG till TT.

En omväg?

I samband med att sammangåendet mellan likaledes Kinnevikägda Tele2 och Comhem presenterades för ett par veckor var det många som antog att det bara var en tidsfråga innan Kinnevik flyttade in även MTG i "nya" Tele2. Är detta bara en omväg?

ANNONS

- Nej, det är det inte. Anledningen till att vi går ihop med TDC är att vi delar tanken på ett starkt nordiskt bolag med både kommunikation och innehåll och vi vill producera ännu mer innehåll till de nordiska länderna. Nu har vi Danmark, genom TDC, och även i Norge och vi hoppas även hitta partners i Sverige och Finland.

Jan Scherman, tidigare vd för TV4-gruppen och nu bland annat mediadebattör, hör också till den sannolikt stora skara som trodde att MTG skulle hamna i nya Tele2.

- Ja, det ska jag erkänna, men den här affären utesluter inte samarbete. Det blir ju ett korsvist ägande som gör att man kan spela ihop ändå, säger han till TT.

Två onda ting

Scherman ser problem med affären och kallar det ett val mellan två onda ting. Han anser att de nordiska konkurrensmyndigheterna inte hängt med i utvecklingen av den här typen av komplicerat ägande.

ANNONS

- Det är ingen som kan påstå att det gynnar konsumenterna eftersom valfriheten minskar. Men ska man stå emot de amerikanska jättarna som till exempel Facebook, Google och Youtube så måste man skapa väldigt starka nationella och flernationella strukturer. Det är inte längre tv-bolagen eller distributörerna som är starka på var sitt håll, styrkan uppstår när man sätter ihop enheterna.

MTG tar med sig alla tv-kanaler inom Viasat, inklusive streamingtjänsten Viaplay, produktionsbolag och radiokanaler till det nya ännu inte namngivna bolaget. MTG behåller dock snabbt framgångsrika MTGX.

MTG steg på förmiddagen med 2 procent på Stockholmsbörsen. Medan TDC backade 10 procent på Köpenhamnsbörsen.

Klar andra halvåret

MTG-ägarna får 4,6 TDC-aktier för varje MTG-aktie samtidigt som TDC betalar 3,3 miljarder kronor till MTG när samgåendet genomförs.

Transaktionen ska enligt plan vara genomförd under andra halvåret 2018, på villkor att MTG:s och TDC:s aktieägare godkänt affären och myndigheter inte sätter några käppar i hjulet. Enligt Jørgen Madsen Lindemann kommer Kinneviks ägarandel i det nya bolaget att uppgå till 5-6 procent

Beskedet kommer samtidigt som MTG höjer utdelningen och redovisar en vinst före skatt på 144 miljoner kronor för fjärde kvartalet 2017. Det kan jämföras med vinsten på 402 miljoner kronor motsvarande period 2017.

ANNONS

Omsättningen för bolaget, som bland annat äger tv-operatören Viasat, uppgick till 5307 miljoner kronor, jämfört med 4297 miljoner kronor ett år tidigare.

Styrelsen föreslår en utdelning till aktieägarna på 12:50 kronor per aktie, vilket kan jämföras med utdelningen i fjol på 12 kronor per aktie.

Nuvarande koncernchef för TDC, Pernille Erenbjerg, kommer att utses till koncernchef i det nya bolaget.

TT

ANNONS