Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Miljöpartiet vill att alla bensin- och dieselbilar ska vara förbjudna i Stockholm innerstad 2030. Arkivbild

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

MP: Inga avgaser i Stockholms innerstad 2030

Miljöpartiet vill göra hela Stockholms innerstad till en miljözon 3 2030, vilket innebär att alla bensin- och dieselbilar blir förbjudna, skriver partiets borgarråd i en debattartikel.

De senaste dagarna har det blossat upp en strid om miljözonerna mellan Miljöpartiet och Socialdemokraterna. Enligt nya siffror som (S) gärna lyfte fram halveras mängden kväveoxider om bara tunga transporter förbjuds i innerstaden och ledande partiföreträdare menade att det räcker för att uppfylla miljökraven och att miljözoner därför knappast behöver införas.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

MP:s trafikborgarråd Daniel Helldén betecknade dock rapporten som en grov uppskattning.

I en debattartikel i Expressen skriver Miljöpartiets borgarråd att de vill se miljözoner på vissa tungt trafikerade gator 2020 och 2030 ska hela innerstaden vara utsläppsfri, en miljözon 3. Vid samma tidpunkt ska även försäljningen av fossila drivmedel vara stoppad i staden.

Både Socialdemokraterna och flera andra partier har hävdat att införande av miljözoner går för fort och att det kommer att drabba bilägarna hårt. Daniel Helldén anser dock att 2030 är rimligt för ett totalförbud.

- 12 år är på kort tid, men också en lång tid sett till en normal bils livslängd som är ungefär 17 år. Räknar du så kommer större delen av Stockholmarnas bilpark vara utbytt ändå innan dess. Men det är tydlig signal att vi måste agera nu, säger han till tidningen Mitt i Stockholm.