Förslaget om ett garantitillägg är känt sedan tidigare och innebär, enligt regeringens beräkningar, att en miljon pensionärer i genomsnitt får 750 kronor mer i månaden.
Tanken är att tillägget ska betalas ut från slutet av augusti. Men det är oklart om det finns tillräckligt stöd i riksdagen.
Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) uppger på en pressträff att garantitillägget kommer att finnas med i den vårändringsbudget som s-regeringen lägger på riksdagens bord 19 april.
– Det går inte att säga nej till det här förslaget och samtidigt säga att man vill värna pensionärerna. Den som röstar nej tar i praktiken en tusenlapp från pensionärer som behöver de här pengarna som mest, säger Shekarabi.
Oklart stöd
Förslaget bygger på en överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.
Men från andra partier har kritik hörts mot förslaget. Bland annat om att skillnaden i pension blir för liten mellan de som jobbat ett långt arbetsliv och de som inte gjort det.
Garantitillägget innebär framförallt mer pengar till de med garantipension. För att få full garantipension i dag måste man ha bott 40 år i Sverige. Ett undantag görs för konventionsflyktingar. Shekarabi uppger nu att regeringen vill ta bort det undantaget.
– Det är en rättvisefråga. De rimliga är att man ska ha bott i Sverige i 40 år, säger ministern.
Kritiken mot garantitillägget har också handlat om det finansieras genom statsbudgeten och inte inom pensionssystemet. Kostnaden per år beräknas bli 9,4 miljarder kronor.
Är öppen
Shekarabi understryker att regeringen är öppen för att lyfta in garantitillägget i pensionssystemet och diskutera en sådan åtgärd tillsammans med övriga partier i den så kallade pensionsgruppen. Det skulle innebära att garantitillägget finansieras med höjda pensionsavgifter.
Regeringen är också öppen för att höja pensionerna i allmänhet genom höjda pensionsavgifter.
För att öka pressen på oppositionen för att den ska säga ja till garantitillägget trycker Shekarabi på att det är en viktig jämställdhetsfråga. Han pekar på att de mest utsatta pensionärerna är ensamstående kvinnor över 80 år. Ministern pekar också på att tre av fyra som får garantitillägget är kvinnor.
– Det här handlar om hur samhället behandlar kvinnor, säger Shekarabi.
– Det är dags att visa respekt.
Full garantipension för ensamstående uppgår i dag till 8 779 kronor före skatt. Enligt regeringens beräkningar är den genomsnittliga allmänna pensionen för män 15 500 kronor och för kvinnor 12 600 kronor.
"Ett hafsverk"
Moderaterna och andra högerpartier vill förbättra pensionärernas ekonomi, till exempel med skattesänkningar, men är kritiska till hur garantitillägget är utformat.
Enligt Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt pågår nu diskussioner med M och KD om ett gemensamt motförslag till regeringens vårändringsbudget.
– Jag tycker att det finns tämligen goda utsikter att enas kring ett alternativt förslag som är bättre för pensionärerna, men vi är inte klara på något sätt, säger han.
– Förutsättningen för att vi ska skjuta ned regeringens förslag är att vi i oppositionen kan enas om ett förslag som är bättre.
Sjöstedt kallar regeringens förslag om garantitillägg för ett "hafsverk" och som ett sätt för S att köpa V:s stöd för att Magdalena Andersson skulle kunna bli statsminister i höst.
Om M, KD och SD enas om en egen vårändringsbudget, kan den vinna i riksdagen om L stödjer den och C lägger ned sina röster.
Fakta: Så ser pensionsförslaget ut
Tillägget är en del av bostadstillägget men kan ges till en bredare grupp än de som har bostadstillägg i dag.
Gäller alla med en inkomstgrundad ålderspension på upp till drygt 14 000 kronor.
Maxbeloppet på 1 000 kronor i månaden ges till personer med en allmän inkomstgrundad ålderspension på upp till 11 864 kronor 2022. Därefter och upp till cirka 14 000 kronor kommer beloppet att trappas av.
Runt 1 miljon pensionärer beräknas få del av tillägget. I genomsnitt höjs den disponibla inkomsten med 750 kronor. En halv miljon pensionärer bedöms få maxbeloppet.
Utbetalningen kommer att ske automatiskt. Första utbetalningen föreslås ske i augusti 2022.
Tillägget är skattefritt.
Enligt S, V och MP ska den som redan har bostadstillägg inte påverkas negativt. Tillägget utgår från allmän inkomstgrundad ålderspension vilket innebär att tjänstepension, kapitalinkomst och arbetsinkomster inte påverkar.
Totalt kostar reformen 4 miljarder 2022 och 9,4 miljarder kronor 2023.
Källa: S, V, MP