Mitt i ekonomiska krisen – blancoskulderna skenar i Sverige

Den ekonomiska krisen fortsätter att sätta spår i Sverige. Enligt Dagens industri har antalet skulder till Kronofogden för blancolån ökat med över 40 procent jämfört med samma period i fjol.

ANNONS
|

Nya siffror från Kronofogden visar en ökning av obetalda skulder för blancolån.

Bara under januari och februari hamnade 7 895 betalningsförelägganden hos myndigheten till en motsvarande summa på 1,9 miljarder kronor, rapporterar Dagens industri. Antalet betalningsförelägganden ökade med 41 procent jämfört med januari och februari i fjol, och summan av skulder från blancolån ökade med 600 miljoner kronor.

– De senaste tre åren har antalet inskickade mål legat runt 6 000 när vi tittar på januari och februari. I år ligger de på närmare 8 000, det är inte en liten ökning utan kraftig, säger Kronofogdens analytiker Davor Vuleta till Di.

ANNONS

Blancolån till bostadsköp

Blancolån är lån utan säkerhet. Mellan 2016-2022 har skuldberget från blancolån hos Kronofogden mer än tredubblats, från 3,2 miljarder kronor till 9,5 miljarder kronor.

Enligt en rapport från Finansinspektionen har även allt fler svenskar börjat använda sig av blancolån för att få ihop pengar till en ny bostad.

I den senaste konjunkturprognosen spår Konjunkturinstitutet att inflationen i Sverige kommer att vara fortsatt hög under hela 2023. Inflationen låg i februari på 12 procent mätt i konsumentprisindex, enligt Statistiska centralbyrån.

LÄS MER:Ensamstående Sanna måste välja bort frisör och dejter

LÄS MER:Inflationen tvingar nya grupper att söka hjälp

LÄS MER:Dyr mat får studenten Tim att gå ner i vikt: ”Trött på morötter”

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS