Norsk lax har blivit allt mer trendig på världens bord på senare år.
Norsk lax har blivit allt mer trendig på världens bord på senare år. Bild: Janerik Henriksson/TT

Misstänkt norsk laxkartell granskas

Flera stora norska fiskodlare utreds nu både av USA och EU för misstänkt kartellbildning för att påverka laxpriserna. Bolagen förnekar brottsmisstankar.

ANNONS
|

I våras påbörjade EU:s konkurrensmyndighet att granska några av världens största fiskodlare, varav norska Mowi, Leroy Salmar och Grieg Seafood som handlas på Oslobörsen, uppger DI.

Bolagen misstänktes för att ha bildat kartell för att påverka och hålla uppe laxpriserna.

Nu har de norska fiskodlarna dessutom fått motta stämningar från den konkurrensbevakande mysigheten i USA, the Antitrust Division of the Departement of Justice, som också inleder en utredning om de har gjort sig skyldiga till prissamarbeten.

Läs mer: EU bötfäller fem storbanker

Läs mer: Miljardbot för Autoliv i EU

Anser att de inte gjort något fel

Samtliga av de utpekade bolagen har i pressmeddelanden gått ut och sagt att det inte finns någon grund för EU:s kartellgranskning, och att den amerikanska stämningen är ogrundad.

ANNONS

Men att de kommer att samarbeta fullt ut med den amerikanska konkurrensmyndigheten och hjälpa till med den information som efterfrågas.

Lax har blivit ett allt trendigare globalt livsmedel på senare. Det hänger samman med den allmänna hälsotrenden, minskat köttätande och god ekonomi i allt större delar av världen, enligt Jesper Norberg på Placera.

Laxkonsumtionen har bland annat ökat kraftigt i Asien, från låga nivåer.

Och världsmarknadspriset har varit förhållandevis högt under flera år.

Under 2018 exporterade Norge nästan tre miljoner ton odlad och vild lax, till ett värde av sju miljarder kronor, enligt analysföretaget Mintec.

Razzia i Storbritannien

I februari gjorde EU:s konkurrensmyndighet en razzia i Mowis fiskodling i Rosyth i Storbritannien, på jakt efter uppgifter om prissamarbeten, uppger Fiskeribladet.no.

Greig Seafood och Salmars skotska fiskeodlingar blev också uppsökta av myndigheten.

Ola Helge Hjetland, kommunikationschef på Mowi, bekräftade besöket och sade:

– Påstående om prissamarbeten kan jag inte säga så mycket om, det får vi komma tillbaka till senare, men vi har inget att dölja.

EU-kommissionen misstänkte då att fiskodlarna kunde ha brutit mot EU:s monopolregler som förbjuder kartellsamarbeten. Men klargjorde samtidigt att inspektionerna inte betydde att företagen gjort sig skyldiga till något brottsligt.

I april meddelade EU-kommissionen att den hade nått vägs ände i hur långt man kunde gå i granskningen av livsmedelsbolagen just nu av fiskodlarna som har sina säten i ett EES-länder, och inte EU.

ANNONS

LÄS MER:Volvo stäms på nytt för lastbilskartell

Fakta: Konkurrenslagen

Konkurrenslagen innehåller två centrala bestämmelser:

1. Det är förbjudet för företag att samarbeta för att hindra, begränsa eller snedvrida konkurrensen på ett märkbart sätt. Karteller är ett sådant förbjudet samarbete.

2. Företag får inte missbruka sin dominerande ställning på marknaden. Det är inte förbjudet att vara dominerande. Men man får inte missbruka sin marknadsmakt.

Källa: Konkurrensverket

ANNONS