Minifabrik ska locka fler till teknikjobb

En digitaliserad minifabrik som tillverkar VR-glasögon. Smarta Fabriker konkretiserar kunskapen om hur industrin digitaliseras. Framförallt handlar projektet om att få ungdomar intresserade av att jobba med teknik.

ANNONS
|

– Ungdomari dag är framförallt användare av teknik. En sak vi villvisa med den här fabriken är hur deäven kan vara med och utveckla tekniken.Vi vill visa dem vilka yrkesrolleroch möjligheter som finns,säger Johan Bengtsson, som arbetarpå Göteborgs Tekniska College,GTC som projektledare för SmartaFabriker.

VI BEFINNER OSS på Svenska Mässanunder årets upplaga av Scanautomaticoch minifabriken med robotar,transportörer, 3D-skrivare ochannan utrustning har flyttats frånLindholmen och byggts upp till enupplevelsebaserad utställning påmässgolvet.Den automatiserade, digitaliseradeoch hållbara fabriken konstrueradesi fjol av ett 80-tal studentertillsammans med handledare frånett 50-tal olika företag.

PRODUKTIONEN HAR TVÅ flöden:kartongbearbetning och leveransav linser. Besökare kan starta produktionengenom att beställa ettpar VR-glasögonen av kartong isin telefon via projektets egen app.Genom appen kan de också styradelar av produktionen. Med hjälpav AI har appen även tränats så attden via molnet kan kvalitetsbedömaglasögonen.

ANNONS

Smarta Fabriker drivs av GTCsom ägs av Göteborgs stad tillsammansmed stadens stora fordonsföretagAB Volvo och Volvo Cars.Aktörerna bakom projektet är företag,akademi, skolor och andra typerav organisationer.

– Våra partners spelar en väldigtviktig roll. Det är de som står förde nödvändiga expertkunskaperna.Hela projektet bygger på samarbetemellan näringslivet och utbildningarpå olika nivåer, säger JohanBengtsson.

De studerande som har arbetatoch arbetar med Smarta Fabrikerläser allt från gymnasieutbildningaroch yrkesvuxenutbildningar till yrkeshögskolaoch högskola. Därförhar projektet även resulterat i ett antalexamensarbeten på olika nivåer.

PÅ MÄSSAN BEMANNAS fabriken avgymnasister från GTC som blandannat har till uppgift att berätta förbesökare om den senaste tekniken.

– De här ungdomarna hade aldrigkunnat stå här och informera omhur fabriken fungerar om de intefått en utbildning som skett i samverkanmellan skola och näringsliv,säger Johan Bengtsson.

Syftet med projektet är att görateknik och industri attraktivare, attsäkra kompetensförsörjning och attstärka svensk industris konkurrenskraftglobalt.

För att nå målet att skapa kompetensoch sprida kunskap om digitaliseringoch hållbarhet genomförman aktiviteter med skola ochnäringsliv och arbetar med att hittanya sätt att demonstrera Smarta Fabriker.Men Smarta Fabriker handlarockså om att vara en kanal för attsprida kunskap åt andra hållet – uttill företagen, inte minst små ochmedelstora som inte har så storaresurser för omvärldsbevakning.

– Ja, lika viktigt som att studenternafår tillgång till nya rön är attstärka företag runt om i regionen.Det kan vi göra genom att låta demta del av den senaste tekniken, sägerJohan Bengtsson.

ANNONS

HAN OCH HANS unga medarbetareförsöker också sprida sitt budskapgenom workshops. Tidsmässigt kande variera mellan tio minuter ochtvå dagar.

– Vi anpassar oss efter syfte ochmålgrupp. Om mottagarna är enhögstadieklass handlar det framföralltom att inspirera och talaom hur kul teknik kan vara. Menom publiken är en ledningsgrupppå ett företag blir uppgiften att utbildai industriell digitalisering ochde senaste trenderna, säger JohanBengtsson.

HAN ÄR OPTIMISTISK både vad gällerden framtida kompetensförsörjninginom svensk industri och möjligheternaatt hitta hållbara lösningarsom kan rädda miljön. Men han villinte lova något.

– Man måste vara optimist ochdet vi kan göra är att ge ungdomaren positiv bild av teknik ochindustri. Att det finns arbeten somger möjligheter att påverka ochgöra skillnad. Till exempel genomatt bidra till att lösa miljöproblemoch skapa bättre levnadsvillkor förandra människor. Och vi kan visaatt problemlösning är roligt, sägerJohan Bengtsson.

ANLÄGGNINGMED RÖTTER I KEX

■■ Smarta Fabriker har sitt ursprungi projektet Kexfabriken. SvenskaMässan ville ha något annorlundaatt visa upp på Underhållsmässani mars 2010. Tillsammans medGöteborgs Tekniska College ochUnderhållsföretagenskapade manminifabriken Kexfabriken.

■■ Fabriken byggdes av studenter påKY-utbildningen underhåll och driftsäkerhethösten 2009.

■■ Anläggningen ställdes även ut påScanautomatic och processteknik2010.

MÖJLIGHETERNAS VÄRLD

■■ Till Scanautomatic 2012 hadestudenter i stället konstruerat enbilfabrik i miniformat som byggdeleksaksbilar av märket Volvo.

■■ Det gjordes i projektet Möjligheternasvärld som finansierades avbland andra Västra Götalandsregionen.

FOKUS PÅ OMSTÄLLNING

■■ 2016 startades Smarta Fabriker.Samma år lanserade regeringenSveriges nyindustrialiseringsstrategiSmart industri som ska stärkaföretagens omställningsförmåga ochkonkurrenskraft.

ANNONS