Flera av de vanliga testade tvättmedlen innehöll misstänkta skadliga kemikalier.
Råd&Rön har testat 19 tvättmedel. Flera av de vanliga innehöll misstänkta skadliga kemikalier. Bäst i test blev ett svenskt märke. Bild: SORAPOP UDOMSRI

Miljövänliga tvättmedel testade - riktiga miljöbovar

Råd & Rön har testat hur miljövänliga och effektiva våra nitton vanligaste tvättmedel är. Tre tvättmedel med renodlad miljöprofil visar sig innehålla skadliga kemikalier. Lidl har marknadens värstingar på kemikaliefronten, enligt tidningen.

ANNONS
|

Det är Sveriges Konsumenter och Råd & Rön som låtit testa tvättmedlen. Testet ingår i det EU-finansierade projektet NordQual, där man granskar våra vanligaste hushållskemikalier.

Hos tvättmedlen har man granskat tvättförmågan, förmågan att bevara ursprungliga färger, korrekta innehållsförteckningar och miljövänliga förpackningar. Och sist men inte minst, om tvättmedlen innehåller oönskade kemikalier, som allergener, miljöförstörande- och hormonstörande ämnen.

LÄS MER:Test: Misstänkt hormonstörande ämne i bästa diskmedlet

LÄS MER:Nya och gamla ättikstrender ökar försäljning

Lidls tvättmedel innehåller mest kemikalier

Testet visar att tvättmedel med renodlad miljöprofil, som Eco Clean Nordic, Seventh Generation innehåller miljöpåverkande kemikalier, och hamnar bland bottennoteringarna på listan tillsammans Vias parfymfria tvättmedel och Lidls Formil colour.

Formils tvättmedel visar sig också innehålla misstänkta reproduktionspåverkande- och hormonpåverkande ämnen.

ANNONS

Tre av fyra testade Lidl-tvättmedel innehåller fler oönskade kemikalier än testets övriga produkter. Här återfinns allergena parfymer, allergena konserveringsmedel, miljöförstörande ämnen, hormonstörande ämnen och ämnen som är reproduktionsstörande samt färgämnen.

– Samtidigt innehåller deras tredje produkt, Formil sensitive color care, inga av dessa kemikalier alls och det är en av testets produkter med bäst tvätteffekt. Så man undrar ju varför de envisas med att sälja de här dåliga produkterna, säger projektledaren Sheri Eklund.

Enligt Råd & Rön säljs en rad av dessa tvättmedel in som miljövänliga val för konsumenten, till den grad att det kan kallas för ”greenwashing”. Det vill säga att man säljer in produkter med falska miljöpåståenden.

Fakta: Brister hos flera tvättmedel

• Sämst effekt på fläckar har Mulieres flytande tvättmedel, med stor marginal till näst sämsta produkt i kategorin, Favorit flytande tvättmedel.

• Flest oönskade kemikalier finns i Formil colour, Formil super concentrated colour och Formil 3in1 Caps Colour Detergent.

• Innehållsdeklaration saknas på webben för Eco Clean Nordic, Coop kulörtvätt, och Ica kulörtvättmedel parfymfri. Saknades även för Favorit flytande tvättmedel (från Citygross) när testet gjordes.

• Optiska vitmedel som ingår i Formil 3in1 Caps Colour Detergent, är ett gift som är svårnedbrytbart i miljön

• Borax måste inte anges på etiketten enligt EU-lag, men är likafullt klassat som särskilt farligt ämne med påverkan på reproduktion. Ingår i Formil Colour och Formil Super Concentrated Colour.

• Mulieres flaska ser ut att vara av kartong, men inuti döljer sig en plastflaska. Eco Clean Nordic marknadsförs med argument som ”Med ekologiskt blomvatten” men innehåller allergener som limonene, linalool och geraniol.

Källa: Råd & rön

Innehållsförteckningar saknas eller är på tyska

Att vanliga tvättmedel innehåller skadliga kemikalier är illa, än värre är att det är svårt för konsumenterna att hitta innehållsförteckningar på förpackningarna.

Enligt EU:s regelverk är det lag på att fullständiga innehållsförteckningar åtminstone ska finnas att läsa online.

I tre fall, när det gäller produkter från Ica, Coop och Citygross saknas informationen.

– Jag har kontaktat företagen åtskilliga gånger, men det har varit väldigt svårt att få fram informationen även för oss som konsumentorganisation. Hur är det då för den vanliga konsumenten, undrar Sheri Eklund.

Lidls innehållsförteckningar finns online - men enbart på tyska.

ANNONS

LÄS MER:WWF: Dessa fiskarter ska du undvika helt

LÄS MER:Bästa cykelhjälmen i stort säkerhetstest

Mest miljövänliga tvättmedlet är svenskt

Bäst i test var Coops Änglamark. En totalvinnaren utan oönskade kemikalier och med ett toppresultat i tvätteffekt.

– Det visar att det går att göra bra tvättmedel, utan oönskade kemikalier och som inte heller behöver kosta så mycket, säger Ronny Karlsson, testansvarig på Råd & Rön.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen

ANNONS