Ett 100 000 kvadratmeter stort område kommer att utvecklas till ett nytt Life Science-kluster i Mölndal, berättade Jacob Torell, vd för Next Step.
Ett 100 000 kvadratmeter stort område kommer att utvecklas till ett nytt Life Science-kluster i Mölndal, berättade Jacob Torell, vd för Next Step.

Miljardsatsning på nytt forskningscentrum i Mölndal

Ett helt nytt Life Science-centrum byggs i Mölndal för 3,5 miljarder kronor. Fastighetsbolagen Next Step och Vectura, som står bakom satsningen, ser ett framtida forskningskluster med 7 000 anställda.

ANNONS
|

Forskningscentret kommer att ligga ett stenkast från Astra Zeneca i Mölndal och kommer att bestå av 100000 kvadratmeter kommersiella ytor och arbetsplatser och ska vara klart för inflyttning 2021.

Här satsar Investorägda Vectura Fastigheter och fastighetsbolaget Next Step gemensamt flera miljarder för att bygga upp det nya life science-centret, där en rad olika bolag ska bedriva forskning och utveckling inom flera vetenskapsgrenar som förbättrar liv och hälsa.

–Jag vill understryka hur viktigt jag tror att det här life-science-klustret är för Sverige och vår utveckling. Och Vectura Fastigheter är väldigt långsiktiga och det gör att vi kan fokusera på innovation, handlingskraft och hållbarhet, säger Susanne Ekblom, vd för Vectura.

ANNONS

Bred inriktning och mix

Projektet presenterades på Astra Zeneca under torsdagen , där också en rad intressenter medverkade i en workshop om forskningscentrets framtida innehåll – för det är inte beslutat ännu.

–Vi vill att det ska vara en bred inriktning så att vi får en mix så att det inte bara läggs huvudkontor här, utan att större och mindre verksamheter blandas, säger Jacob Torell, vd för Next Step Group, som hoppas på att anläggningen ska attrahera världens mest lovande talanger.

Astra Zeneca, som kommer att vara närmaste granne och partner, ser fram emot att få ytterligare nya innovativa företag i närheten.

–Vi har ett intresse i att se hur det här utvecklas, och tycker att det är mycket spännande. Här kan man hitta nya partners att samarbeta med, för samarbeten är jätteviktigt, säger Jan-Olof Jacke, vd för Astra Zeneca.

En enorm investering

Från Business Region Göteborg konstaterar man att detta är en enorm investering.

–Det är inte många investeringar som håller den höjden. Och Göteborgsregionen och Västsverige kan inte visa nog med tacksamhet när man öppnar för den här sortens verksamhet och satsningar som vi tidigare har sett på Lindholmen, säger Patrik Andersson, vd för BRG.

BRG arbetar med etableringsfrågorna i Göteborgsregionen och samtalar med företag från hela världen.

ANNONS

–Det kan finnas huvudkontor inom life science idag som kan tycka att detta är enormt intressant, särskilt om man ser till den här samverkan. Och jag skulle bli förvånad om det inte dyker upp företag inom flera andra sektorer, som är intresserade. Detta har global attraktionskraft, säger Patrik Andersson.

7 000 nya arbetstillfällen

Det nya life science-klustret beräknas att kunna skapa 7000 nya arbetstillfällen. Och från Mölndals kommun är man förstås verkligen glada över satsningen.

–Vi känner att vi verkligen är med och förstärker Västsverige, och är också stolta över att kunna säga att vi var tidigt ute och diskuterade betydelsen för Västsverige och inte bara själva Mölndalskärnan, och att vi vill öppna upp och hjälpas åt, säger Marie Östh Karlsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Mölndal.

ANNONS