Vindkraftsbolaget O2 är på väg att få nya ägare. Arkivbild.
Vindkraftsbolaget O2 är på väg att få nya ägare. Arkivbild. Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Miljardbud innebär kursrusning för OX2

Tidigare kurskollapsade vindkraftsbolaget OX2 är på väg att få en ny ägare.
Riskkapitalbolaget EQT har lagt ett bud på drygt 16 miljarder kronor.

ANNONS

Aktieägare i vind- och solparksutvecklaren OX2 har haft väldigt lite att glädjas åt det senaste året med kraftig kursnedgång och besked om ingen försäljning alls under senaste kvartalet.

Dagens budbesked får dock aktien att rusa 40 procent på Stockholmsbörsen, vilket motsvarar budnivån från EQT.

EQT-partnern Christoph Balzer ser också en stor potential i bolaget:

— Det här är ett företag som vi känt till och följt under många år. Det är också en stor möjlighet, de (OX2) verkar på rätt marknad där det kommer att finnas tillväxt och de har också en bra position, så vi är väldigt förväntansfulla, säger han till TT.

ANNONS

Från storägaren Peas Industries ser man också uppenbara fördelar:

”Detta har varit ett känslomässigt beslut. Men som OX2:s grundare och största ägare anser vi att bolaget kommer att dra fördel av EQT:s ägande för att kunna ta nästa steg och möjliggöra den långsiktiga visionen", skriver man i ett pressmeddelande.

OX2 har den senaste tiden inte bara kämpat med ekonomiskt tuffa förutsättningar, utmaningar att få godkännande för utbyggnad är en fråga som omgärdat hela branschen. I samband med bolagets senaste delårsrapport lyfte också vd:n Paul Stormoen behovet av en mera effektiv tillståndsprocess gällande vindkraft.

Christoph Balzer ser dock en vändning.

– Det är ett stort tryck från politiskt håll just nu att försöka minska ned de här ledtiderna. Du måste göra det enklare och det är en allmän hållning. Vi har tidigare sett hur processen har förlängts men nu börjar det att bli lättare, Tyskland är ett sådant exempel.

Fakta: Budet på OX2

EQT erbjuder 60 kronor per aktie i kontanter för aktierna i vindkraftsbolaget OX2.

Budet är värt 16,4 miljarder kronor och innebär en premie på 43,4 procent på OX2-aktiens stängningskurs i fredags.

Budet från EQT-kontrollerade Otello Bidco har accepterats av OX2:s grundare och största ägare – Peas Industries AB – som har 45,6 procent av aktierna och rösterna i OX2.

ANNONS