Antonia Ax:son Johnson utanför Axel Johnson-koncernens huvudkontor på Östermalm i Stockholm.
Antonia Ax:son Johnson utanför Axel Johnson-koncernens huvudkontor på Östermalm i Stockholm.

Miljardären som brinner för mångfald

ANNONS
|
-Jag tror att det viktigaste av allt är att man kan mötas människa till människa, säger hon.

Just möten på individnivå är den gemensamma nämnaren för de olika projekten i Öppna dörren, en paraplyorganisation och nätportal som nu lanseras av Axfoundation, en icke vinstdrivande verksamhet grundad av Ax:son Johnson.

Satsningen går ut på att få människor som har olika bakgrund men kanske liknande yrkestillhörighet, intressen eller livssituation att träffas över exempelvis en fika eller en middag. Målet är att matcha ihop 10 000 personer under nästa år.

Från ord till handling

Öppna dörren vänder sig dels till personer med utländsk bakgrund som vill få hjälp att komma in i samhället, dels till etablerade svenskar som känner att de vill göra något för att främja integrationen, men inte vet var de ska börja.

ANNONS
-Tanken är att man ska kunna gå från ord till handling på ett lätt sätt, säger Antonia Ax:son Johnson.

TT: Kommer detta att göra någon skillnad?

-Det tror jag absolut. I mötet byts idéer, nyfikenhet väcks och förståelsen ökar. Kan Öppna dörren nästa år bidra till att 10 000 personer möts, kommer mycket att ske.
Kunderna drivkraften

Sedan tidigare pågår ett intensivt mångfaldsarbete i andra delar av Ax:son Johnsons imperium. Så har det inte alltid varit. Den som söker efter ordet "mångfald" i Axel Johnson-koncernens årsredovisning för 2011 får noll träffar. I den senaste årsredovisningen, den för 2014, används ordet hela 58 gånger.

Varför engagemanget i denna fråga har tagit fart på senare år kan Antonia Ax:son Johnson inte riktigt svara på. Men hon är klar över drivkraften:

-20 procent av våra kunder har utländsk bakgrund. Det är naturligt att det speglas hos våra medarbetare.
Känner samhörighet

Hon tror också att den egna bakgrunden spelar in. När hon som tioåring kom till Sverige med sin brasilianska mamma (som också hette Antonia) och svenska pappa (Axel) förstod hon varken språket eller varför människor betedde sig som de gjorde. Och trots de enorma framgångarna i företagandet kan Antonia Ax:son Johnson, säger hon, fortfarande relatera till känslan av utanförskap som många invandrare upplever:

-Jag har alltid känt en stark tillhörighet med personer som lever i Sverige men känner sig utanför samhället. Är man ny på en plats, var det än är i världen, kan det vara svårt att förstå de osynliga koderna.
Behöver draghjälp

Arbetslösheten bland utrikes födda har ökat kraftigt det senaste året. Föga förvånande med tanke på hennes politiska tillhörighet (folkpartist) lägger Antonia Ax:son Johnson en del av skulden på den rödgröna regeringen. Särskilt kritisk är hon till höjningen av arbetsgivaravgiften för unga, som hon hävdar slår hårt mot just denna grupp.

TT: Vilket ansvar bär näringslivet?

-Näringslivets ansvar är inte att lösa Sveriges arbetslöshetsproblem. Vårt ansvar är att bygga starka och framgångsrika bolag vilket ger oss möjlighet att anställa fler. Men i vissa fall kan vi behöva draghjälp av politiska beslut.

Öppna dörren är en paraplyorganisation för fyra olika integrationsprojekt, som antingen drivs av Axfoundation eller av externa "sociala entreprenörer":

Yrkesdörren: Syftar till att nya och etablerade svenskar inom liknande yrken ska träffas och därigenom bygga ut sina yrkesnätverk.

Invitationsdepartementet: En "middagsklubb" där svensktalande personer bjuder hem människor som flyttat hit från andra länder, eller vice versa.

Svenska med baby: Vill främja möten mellan barn och föräldrar från olika bostadsområden och med olika ursprung.

Kompis Sverige: Har som mål att matcha ihop och skapa vänskapsrelationer mellan folk med olika bakgrund.

Källa: Axfoundation

Axel Johnson-gruppen ägs av Antonia Ax:son Johnson med familj, omsatte i fjol närmare 120 miljarder kronor och har omkring 22 000 anställda.

Det största bolaget i företagsgruppen är svenska Axel Johnson-koncernen (Axel Johnson AB), som bland annat omfattar varuhuskedjan Åhléns och butikskedjorna Kicks och Lagerhaus.

Axel Johnson AB är även hälftenägare i börsnoterade dagligvarujätten Axfood, med kedjorna Hemköp och Willys.

Ett av mångfaldsprojekten i Axel Johnson-koncernen är Axelerate, vars mål är att andelen chefer med utländsk bakgrund år 2020 ska ligga på 20 procent. I dag är andelen 6-8 procent.

Källa: Axel Johnson AB

ANNONS