Alecta, som arbetar med förvaltning av tjänstepensioner, har analyserat hur dagens pensionärers ekonomi ser ut. Arkivbild.
Alecta, som arbetar med förvaltning av tjänstepensioner, har analyserat hur dagens pensionärers ekonomi ser ut. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Mer pengar i plånboken hos dagens pensionärer

Dagens pensionärer har mer pengar att röra sig med än tidigare generationers pensionärer, enligt en ny rapport.
– Det som sticker ut är att pensionärernas inkomst är mycket bättre än vad som varit känt sedan tidigare, säger Staffan Ström, pensionsekonom på Alecta.

ANNONS

I rapporten har man studerat verkliga inkomster för tre miljoner svenskar i åldrarna 55-85 år. Den visar att en pensionär i dag i snitt har 75 procent av sin slutlön i pension, enligt tjänstepensionsförvaltaren Alecta som står bakom rapporten.

– Fattigpensionären finns, det får man inte glömma bort, men de är lyckligtvis undantaget. De flesta pensionärer har faktiskt en ganska hygglig inkomst, säger Staffan Ström.

Bättre över tid

Att dagens 75-85-åringar har en inkomst som är 75 procent av den inkomst de hade innan de gick i pension är, enligt honom, mycket mer än vad man brukar prata om i debatten i övrigt och bättre än den gamla ATP-pensionen.

ANNONS

Ekonomin för pensionärer har förbättrats generation för generation, enligt undersökningen. Till exempel har en 66-åring i dag har 72 000 kronor mer om året att röra sig med, efter skatt, jämfört med en 66-åring för tolv år sedan. Och en 69-åring i dag har 46 000 kronor mer att röra sig med en en 69-åring för nio år sedan, enligt rapporten. Beräkningarna är gjorda på medianinkomst och omräknat med hänsyn till inflation.

– Det är lätt att av pensionsdebatten få en bild av att pensionssystemet håller på att säcka ihop, men jag menar att det är helt fel bild. I stället ser vi här att inkomsterna har blivit bättre över tid, säger Staffan Ström.

Han tycker dock att det är viktigt att påpeka att pensionärer inte kan ses som en homogen grupp. Det finns de som har det väsentligt bättre än andra och de som har det väsentligt sämre.

– Det är stor skillnad på om vi talar om en 90-årig änka som inte arbetat jämfört med nyligen pensionerade som kommer från ett mer jämställt yrkesliv, säger Staffan Ström.

Bättre ekonomi

För den grupp som har de lägsta inkomsterna visar studien att ekonomin som pensionär blivit något bättre än hur samma personer hade det åren före pensionen.

ANNONS

– Om du tittar på den femtedel av befolkningen som hade lägst inkomster vid 62 års ålder ser vi att tio år senare hade de inkomster som var mellan 10-20 procent högre, säger Staffan Ström.

– Var femte pensionär har faktiskt fått det bättre av att gå i pension.

Det beror på de grundskydd som finns för pensionärer, garantipension och bostadstillägg, som ger mer än de ekonomiska skydd som går att ta del av före pensionen.

Orsakerna till att pensionärernas inkomster har utvecklats på det sätt som syns i rapporten är, enligt Staffan Ström, flera.

– Många som går i pension nu har orkat jobba ända fram till pensioneringstidpunkten och många fortsätter att jobba. Tjänstepensionerna har levererat bra och Sverige har gått bra med bra reallöneökningar, säger Staffan Ström.

Att börsmarknaderna i stort har utvecklats starkt under många år är också en faktor som spelar in då premiepensionen och i vissa fall tjänstepensionen påverkas av börsutvecklingen.

Helena Wande/TT

Fakta: 75 procent av slutlön i pension

Dagens pensionärer har i dag i snitt 75 procent av inkomsten de hade vid 62 års ålder.

En 66-åring i dag har 72 000 kronor mer om året, efter skatt, att röra sig med än en 66-åring för tolv år sedan.

En 69-åring har 46 000 kronor mer att röra sig med i dag, än en 69-åring för nio år sedan.

Den femtedel som hade lägst inkomster vid 62 års ålder har tio år senare 10-20 procent högre inkomst.

Andelen fattiga i åldersgruppen 65-79 år är tolv procent. Det är en högre andel än i åldersgruppen 50-64 år men lägre än i åldersgrupperna 20-29 och 30-49.

Siffrorna bygger på analyser av inkomststatistik från Statistiska centralbyrån för tre miljoner svenskar i åldrarna 55-85 år.

Källa: Alecta

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS