Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Max snabbmatskedja är den första i världen att ha en helt klimatpositv meny. Bild: Henrik Holmberg / TT
Max snabbmatskedja är den första i världen att ha en helt klimatpositv meny. Bild: Henrik Holmberg / TT

Max klimatburgare prisas av FN

Max Burgers är först i världen med en klimatpositiv meny. För det kommer familjeföretaget att prisas under FN:s klimattoppmöte i Madrid.

Klimataktivisten Greta Thunberg är inte enda svensken som kommer att ha en framträdande roll under FN:s klimattoppmöte i Madrid från den 2 till 10 december.

Även familjeföretaget Max Burgers kommer att få en framträdande plats under evenemanget när det som enda europeiskt företag får ta emot Global Climat Action Award i kategorin Go Climate Now.

Max Burgers har länge arbetat med klimatfrågorna i över tio år, och är första restaurangkedjan att ha skapat en klimatpositiv meny.

Max klimatkompenserar alla utsläpp

– Jag kan inte tänk mig ett tyngre pris för Max klimatarbete än det vi nu får av FN. Det stärker inte bara oss utan även den gryende rörelsen av klimatpositiva företag. Nästa steg är att jobba för en klimatpositiv global standard, sade Kjj Török, informations- och hållbarhetschef på Max Burgers.

Redan 2008 blev Max Burgers världens första restaurangkedja att klimatmärka menyn och klimatkompensera all utsläpp till 100 procent från lantbruket till servering. För tre år sedan femdubblade kedjan antalet vegetariska rätter på menyn och man har som mål att öka antalet sålda måltider som ska ge 30 procent minskad klimatpåverkan inom sju år.

Från och med i fjol är hela Max meny klimatpositiv.

FAKTA: Vad är klimatpositiv

En vanlig tolkning av begreppet klimatpositiv är att ett företag köper klimatkompensation för mer än 100 procent av en produkts utsläpp. Då kan man marknadsföra den som klimatpositiv.

Max Burgers har gått ett extra steg för att minska klimatutsläppen.

Företaget räknar in alla utsläpp av klimatgaser hela vägen från lantbruket fram till gästens bord. Man inkluderar också gästens resa till och ifrån restaurangen, avfall med mera.

Max Burgers låter också plantera träd som suger ner och lagrar koldioxid när träden växer.

Och så kompenserar man också för alla produkters utsläpp och ökar dessutom kompensationen med ytterligare 10 procent.

Källa: Aktuell Hållbarhet, Max Burgers

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.