Matjätten Carrefour inflationsfryser sina priser

Inflation eller ej – i tre månader ska det vara samma priser på 200 produkter på Europas största livsmedelskedja. Det handlar om franska Carrefour, skriver Nyhetsbyrån Direkt, och de frysta priserna rör bland annat ägg, grönsaker och blöjor.

ANNONS
|

Nyheten om att matvarujättens inflationsfrysning kom efter ett uttalande från vd Alexandre Bompard till Journal du Dimanche i söndags, skriver nyhetssajten Euractiv.

Matpriserna uppges ha ökat med 14,5 procent under förra året och ser nu ut att stiga ännu mer, enligt Bompard, som hänvisar till förhandlingar med producenter.

– En våldsam chock för de mest sårbara hushållen, säger Carrefour-vd:n, men att kedjan nu ska blockera alla höjningar mellan mitten av mars fram till mitten av juni.

Ska kosta runt 2 euro

Det rör totalt 200 produkter, varav hälften i ”dagligvarufacket” som tvättmedel, mjöl och blöjor. Resten uppges gälla ”hälsosam mat” och inkludera yoghurt, ägg, färsk frukt, grönsaker, bröd och flingor. Snittpriset på de frysta produkterna kommer ligga runt 2 euro, motsvarade cirka 22 svenska kronor.

ANNONS

– Inflationsnivån på mat kommer fortsätta att vara tvåsiffrig åtminstone till sommaren, säger Bompard.

Kom förslag om att alla skulle göra likadant

I december föreslog den franska regeringen att kedjorna skulle frysa sina matpriser, men förslaget gick inte hem hos alla vid den tidpunkten, skriver Euractiv. Bompard säger nu att Carrefour fått till ”en mycket bra överenskommelse” med den franske finansministern, Bruno Le Maier.

Nyhetsbyrån Direkt konstaterar också att livsmedelspriserna i Sverige ökat med 19,6 procent i årstakt i januari, enligt SCB:s inflationsdata.

LÄS MER:Tvåbarnsmamman Hanna har sparat 30 000 – på att månadshandla mat

LÄS MER:Systembolaget höjer priserna – så dyr blir alkoholen i vår

LÄS MER:Göteborgsfamiljen inför ”ölprisstöd” på 20 restauranger

LÄS MER:Här är ekonomiorden du måste ha koll på

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS