Mathem är nu störst i Sverige.
Mathem är nu störst i Sverige. Bild: Jan-Erik Henriksson

Mathem köpte Mat.se – varslar nu anställda

I december köpte e-handelsjätten Mathem största konkurrenten Mat.se. Under torsdagen varslades anställda på Mat.se i Göteborg om uppsägning på grund av arbetsbrist.

ANNONS
|

Dagen efter Lucia kom nyheten om storaffären att Mathem och Mat.se skulle slås samman, efter att Kinnevikägda Mathem köpt Mat.se av Axfood för 688 miljoner kronor.

– Sammangåendet med Mat.se, som har en så väletablerad tjänst och spännande produkt, innebär många fina synergier, som kommer att resultera i ett spännande och starkt gemensamt kunderbjudande som alla vinner på, sade Mathems vd Johan Lagercrantz i en kommentar till affären.

Men först var affären tvungen att bli godkänd av Konkurrensverket, vilket den blev den 9 februari i år.

Uppsägningar på grund av övertalighet

Under torsdagen kom beskedet att Mathem nu varslar anställda hos Mat.se i Göteborg om uppsägning på grund av övertalighet.

ANNONS

– Jag kan bekräfta att vi idag inleder fackliga förhandlingar om arbetsbrist i det bolag där Mat.ses medarbetare är anställda. Vi har också informerat alla berörda medarbetare om det idag. Vi har såklart stor förståelse för den oro detta kan skapa, och vi kommer därför att göra vårt bästa för att löpande hålla alla berörda informerade. Mer än så kan jag dock dessvärre inte säga just nu innan fackförhandlingarna är genomförda, skriver kommunikationschefen Lotta Olofsson i ett mejl till GP.

– Det gäller samtliga medarbetare som är anställda i det bolag som idag äger Mat.se, cirka 25-30 personer. Dessa medarbetare arbetar idag på Mat.se:s kontor i Göteborg. Utöver detta kan jag inte säga något mer innan fackförhandlingarna är genomförda, säger hon.

Axfood nu näst största delägare i Mathem

Den 30 september 2021 uppgick omsättningen för Mathem till 2 727 miljoner kronor under tolv månader och nådde cirka 55 procent av Sveriges hushåll. För motsvarande period var Mat.se omsättning 459 miljoner kronor.

I samband med affären fick Axfood 16,5 procent av aktierna i Mathem, och blev därmed näst största delägare. Samtidigt ingick Mathem ett långsiktigt leverans- och samarbetsavtal med Axfoods inköp- och logistikbolag Dagab.

LÄS MER:Mathem och mat.se går ihop – blir största aktören på nätet

LÄS MER:Klartecken för Mathem

LÄS MER:Slaget om paketen tvingar fram nya lösningar

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS