Martin Melin fälld för dold reklam på Instagram

Den liberale riksdagskandidaten Martin Melin har fällts av näringslivets självsanerande organ Reklamombudsmannen för dold marknadsföring på Instagram. Men han slår ifrån sig kritiken: ”Det handlar inte om att dölja ett sponsrat inlägg”

ANNONS
|

Tv-personligheten, polisen, riksdagskandidaten och influencern Martin Melin har nyligen fällts av Reklamombudsmannen (RO) för dold marknadsföring i ett inlägg på Instagram.

I det anmälda och fällda inlägget på det sociala nätverket marknadsför både Martin Melin och hans dotter en av mejeriproducenten Valios proteindrycker, ett inlägg som består av en film, två bilder samt text.

LÄS MER:Rika influencers: Så mycket tjänar din favorit

Enligt anmälaren framgår det inte tillräckligt tydligt om att det rör sig om ren reklam, en uppfattning RO delar med hänvisning till Internationella handelskammarens regelverk för reklam och marknadskommunikation (ICC):

”Reklamombudsmannen finner inte att inlägget innehåller någonting som medför att en genomsnittskonsument omedelbart kan identifiera inlägget som reklam. Reklamen strider därmed mot artikel 7 i ICC:s regler.”

ANNONS

Valio: Martin Melin missade att annonsmärka inlägget

Annonsören Valio hävdar att inlägget som publicerades den 18 juni ska ha varit märkt med texten ”Betalt samarbete med valiosverige” men att Martin Melin missat att förtydliga reklammärkningen i inläggstexten. Detta rättades till i uppdatering några dagar senare.

Riksdagskandidaten Martin Melin skriver i ett eget yttrande att de marknadsföringskampanjer han publicerar på sitt Instagramkonto märks med ”betalt samarbete”, antingen inledningsvis i den reklamtext som medföljer eller genom det sociala nätverkets eget annonsmärkningssystem.

Och i ett mejl till GP hävdar Martin Melin att han följt de regelverk som tidigare gällt för hur betalda samarbeten ska märkas.

– Det handlar inte om att dölja ett sponsrat inlägg, det handlar om att RO har bestämt att man istället för att skriva ”betalt samarbete med…” ska skriva Reklam för…” när ett inlägg är sponsrat.

Mejlsvaret fortsätter:

– Jag hade använt mig av Instagrams egna reklammarkering – alltså orden ”betalt samarbete”, vilket tidigare var det som gällde.

En fällning av det självsanerade organet RO medför inget straff eller plikt om att revidera fällda annonseringar.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS