Maria Forss blir ny vd och koncernchef för Bico Group.
Maria Forss blir ny vd och koncernchef för Bico Group. Bild: NICKLAS ELMRIN

Maria Forss ny vd för Bico

Erik Gatenholm lämnar posten som vd och koncernchef för Göteborgsbolaget Bico Group, tidigare Cellink.
Ny på posten blir Maria Fors som tidigare bland annat haft ledande positioner inom AstraZeneca och Vitrolife.
Bicos aktie faller svagt på Stockholmsbörsen.

ANNONS
|

Under måndagskvällen meddelade Bico nedskrivning av goodwill huvudsakligen på grund av ökad WACC, viktad kapitalkostnad. Det ger ett rörelseresultat på minus 830 miljoner kronor.

Bara minuter innan Bico skickade pressmeddelandet om nedskrivningen meddelade bolaget att företagets vd och koncernchef Erik Gatenholm avgår. Detta efter samtal med Bicos styrelse.

– Jag vill passa på att tacka Erik Gatenholm för hans vision och dedikerade arbete med att bygga ett starkt life science-bolag. Under hans tid har bolaget utvecklats till en koncern med en marknadsledande kommersiell portfölj, säger Rolf Classon, styrelseordförande i Bico, i pressmeddelandet.

Ny vd tillsatt

Samtidigt meddelade företaget att Maria Forss blir ny vd och koncernchef. Hon beskrivs ha gedigen internationell erfarenhet inom både medtech och läkemedelsbolag. Hon har haft ledande positioner inom både Vitrolife och AstraZeneca.

ANNONS

– På styrelsens vägnar vill jag välkomna Maria Forss. Hon har gedigna ledaregenskaper och erfarenhet inom life science. Detta kommer bidra till Bicos tydliga fokus under vår fortsatta utvecklingsresa och skapa aktieägarvärde, säger Rolf Classon.

På tisdagsmorgonen, inte ens ett dygn efter nyheten, presenterade bolaget årets andra kvartalsrapport. Det justerade rörelseresultatet mätt som ebitda landade på minus 11,5 miljoner kronor, vilket jämförs med vinsten på drygt 11 miljoner kronor under samma kvartal i fjol. Omsättningen steg med 0,7 procent.

– Jämfört med branschkollegor fortsätter Bico att redovisa stabil omsättningstillväxt trots att den organiska tillväxten var lägre jämfört med föregående år, vilket beror på en trögare marknad som leder till längre försäljningscykler, samt minskad efterfrågan inom kundsegmentet biotech, skriver den avgående vd:n Erik Gatenholm i rapporten.

Behåller vd-lön

Maria Forss kommer att efterträda Gatenholm som vd i november i år. Gatenholm kommer dock att fortsätta i en rådgivande roll i Bico, och enligt Dagens industri kommer han även att fortsätta att erhålla en vd-lön. Enligt tidningen uppgick vd-lönen i fjol till 5,2 miljoner kronor. Det är oklart hur länge som Erik Gatenholm kommer att få en vd-lön, trots att han har avträtt posten.

Göteborgsbolaget Bico var efter pandemin ett av Stockholmsbörsens mest hajpade företag. Vid toppen i september 2021 var en Bico-aktie värd knappa 590 kronor. Bara i år har bolaget backat med över 60 procent, och på måndagskvällen handlades en aktie för drygt 38 kronor.

ANNONS

När börsen öppnade under tisdagsmorgonen var en Bico-aktie värd drygt 33 kronor, vilket visar på en sänkning med ytterligare 12,4 procent. Kort efter öppningen återhämtade sig aktien något, till ett värde på omkring 37 kronor. Under eftermiddagen vände sedan aktien till plus och handlades vid 13.20-tiden upp med drygt tre procent.

LÄS MER:Svenska ekonomin: Detta ska du hålla koll på i höst

LÄS MER:Så mycket kan din Mumin-mugg vara värd

LÄS MER:Tyskt i toppen när det kommer till fartöverträdelser

Bico Group

Med fler än 32 000 instrument installerade i över 65 länder, finns BICO-produkter och -lösningar i mer än 3 500 laboratorier, inklusive världens 20 främsta läkemedelsföretag, och har citerats i över 11 000 publikationer.

Genom tre affärsområden – Bioprinting, Biosciences och Bioautomation – strävar BICO-gruppen mot den långsiktiga ambitionen att bidra till minskningen av världens organbrist och påskynda läkemedelsutvecklingen.

Källa: MFN

ANNONS