Maktkamp i sd-toppen

ANNONS
|

En maktkamp har blossat upp inför Sverigedemokraternas riksårsmöte som inleds i dag i Karlskrona. Partiledaren Jimmie Åkessons falang skaffar sig total kontroll över partistyrelsen om valberedningens förslag går igenom. Ut åker partikassören Arnold Boström, liksom styrelseledamöterna Daniel Spiik och David Lång. Alla tre anses tillhöra traditionalisterna, lierade med den gamla partiledningen.

- Maktkoncentration, säger förre partiledaren Mikael Jansson som numera representerar partiet i Göteborgs kommunfullmäktige.

Missnöjet finns inte bara i Göteborg utan också bland Sverigedemokraterna i Stockholm och Uppsala. Ett motförslag om att behålla den gamla styrelsen kommer att läggas på mötet, enligt Mikael Jansson.

- Om ingen annan gör det kan jag tänka mig att göra det, säger han.

ANNONS

Tommy Funebo, avhoppad sverigedemokrat och bloggare, följer regelbundet utvecklingen inom partiet. Han är övertygad om att det rör sig om en utrensning i partitoppen

- Nu plötsligt försöker de kapa partikassören Arnold Boström, säger han.

Boström själv har åkt till Cypern på semester och tänker inte delta i mötet i Karlskrona. Enligt valberedningens ordförande Jens Leandersson tackade Arnold Boström själv nej till att kandidera.

- Enligt de uppgifter jag har ställer han upp, säger Mikael Jansson.

Boström anses tillhöra "Bunkern", gänget som samlades kring Mikael Jansson i partihögkvarteret i en källarlokal i Stockholm. Flera av partimedlemmarna brukade övernatta i lokalen och flera förespråkade en mer hårdför linje än Åkessons falang i invandringspolitiken bland annat, enligt Tommy Funebo.

När Mikael Jansson snöpligt avpolletterades som partiledare 2005 och Åkesson tog över inleddes en revolution inom Sverigedemokraterna. Siktet är inställt på en riksdagsplats och i takt med att partiet skaffat sig en mer rumsren framtoning har de hårdföra fått maka på sig.

Men samtidigt som förnyarna tvingat traditionalisterna till reträtt har partiets maktcentrum förskjutits från Stockholm till Sydsverige. Den verkliga makten innehas enligt Tommy Funebo av "den fantastiska fyran": Partiledaren Jimmie Åkesson, partisekreteraren Björn Söder samt Richard Jomshof och Mattias Karlsson från partistyrelsen, samtliga hemmahörande i Skåne eller Blekinge. Till den nya styrelsen föreslås dessutom ytterligare en Karlskronabo: Per Björklund, tilltänkt som Arnold Boströms efterträdare på kassörsposten.

ANNONS

Hälften av de tio styrelseledamöterna är därmed sydsvenskar. Västsvenskar saknas helt bland de ordinarie ledamöterna.

- Valberedningen har inte ringt till Göteborg och frågat vilka resurser som finns, säger Mikael Jansson.

Som ersättare i styrelsen föreslås Peter Ekholm, ansedd som förnyare och ordförande i SD Väst där övriga delar av Västra Götaland ingår. Sverigedemokraterna i Göteborg tillhör enligt Tommy Funebo en annan falang än de i resten av länet.

Men Mikael Jansson anser inte att personerna kring Åkesson står för en annan politik än den tidigare partiledningen.

- Jag ser ingen skillnad, säger han.

Gänget som styr Sverigedemokraterna.

Jimmie Åkesson, 28, Sölvesborg. Partiledare. Gick med i partiet -95. Tidigare ordförande i ungdomsförbundet.

Richard Jomshof, 37, Karlskrona. Chefredaktör för partiorganet SD-kuriren.

Mattias Karlsson, 29, Malmö. Pressekreterare och ansvarig för invandringspolitiken. Jobbat som politisk sekreterare.

Björn Söder, 31, partisekreterare, Helsingborg. Varit kommunpolitiker i Höör. Bakgrund från Framstegspartiet.

Övriga föreslagna till nya styrelsen:

Jonas Åkerlund, 58, Stockholm.

Anna Hagwall, 54, Täby.

Margareta Sandstedt, 42, Gävle.

Yngve Johansson, 51, Arvika.

Lars Isovaara, 48, Skellefteå.

ANNONS