Till skillnad från många andra länder är lagda bud inte bindande i svenska budgivningar. Nu hoppas mäklare att krav på bank-id ska få kunderna att känna sig tryggare och minska risken för misstankar om fusk.
Till skillnad från många andra länder är lagda bud inte bindande i svenska budgivningar. Nu hoppas mäklare att krav på bank-id ska få kunderna att känna sig tryggare och minska risken för misstankar om fusk. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Mäklare vill stoppa fusk – kräver bank-id vid budgivningar

Klagomålen strömmar in och nu börjar mäklare kräva bank-id för deltagarna i budgivningar. Skälet är oro för bulvaner som trissar upp priset, rapporterar SvD.

ANNONS

Varje år för får FMI, Fastighetsmäklarinspektionen, in cirka 100 nya ärenden som gäller brister vid budgivningar. Det rapporterar Svd och att det troligen är mycket ovanligt att bulvaner hjälper mäklare att buda upp priserna. Men icke desto mindre möter FMI mycket oro kring just budgivningar och det blir ofta påföljder för mäklare.

Även om lagen skärpts är lagda bud fortfarande inte bindande i Sverige. Nu börjar fler mäklarfirmor kräva bank-id vid samtliga budgivningar.

– Även om bud inte fejkas så ofta som många tror, ska vi visa köparna exakt vilka som har deltagit i budgivningarna, säger Per Hedenmark, vd vid mäklarfirman Norban i Malmö, till SvD.

ANNONS

LÄS MER:Mäklare tror på stabil bostadsmarknad

LÄS MER:Rekordmånga mäklare mister licensen

Mest klagomål från huvudstaden

Norban är en av de första att ställa det kravet. Många andra mäklare erbjuder frivillig identifiering med bank-id för budgivare. Även Hemnet erbjuder den tjänsten för alla mäklare.

– Som stor aktör vill vi bidra till ökad transparens och därför finns nu den här tjänsten kostnadsfritt för alla mäklare, säger Staffan Tell, talesman vid Hemnet, till tidningen.

Majoriteten av klagomålen på budgivningar uppges komma från Stockholm.

LÄS MER:Han är Sveriges mest rekommenderade mäklare

ANNONS