Mäklarna på storstädernas bostadsmarknader bedömer i genomsnitt att sannolikheten för prisfall under året som kommer ligger på runt 15 procent, enligt SBAB:s Mäklarbarometer.
Mäklarna på storstädernas bostadsmarknader bedömer i genomsnitt att sannolikheten för prisfall under året som kommer ligger på runt 15 procent, enligt SBAB:s Mäklarbarometer.

Mäklare: Låg risk för fallande bopriser

Sveriges mäklare tror inte på några kraftiga fall på bostadsmarknaden i storstäderna i år. Men i Göteborg och Malmö är läget något mera osäkert än i Stockholm, visar SBAB:s Mäklarbarometer.

ANNONS
|

Bostadsbubbla eller inte? De senaste årens kraftiga prisökningar på bostäder i Sverige har gjort att många har höjt ett varningens finger för att utvecklingen snabbt kan vända. Men det kommer inte att ske i år i – alla fall inte om man ska tro landets mäklare.

Enligt SBAB:s nya Mäklarbarometer – en enkätundersökning som görs kvartalsvis – bedömer bara ett fåtal mäklare att sannolikheten för prisfall i stortstäderna överstiger 50 procent medan nära hälften tror att prisfall är helt osannolikt. I genomsnitt tror de tillfrågade mäklarna att sannolikheten för minskade priser under 2017 ligger på omkring 15 procent.

ANNONS

Sannolikheten i Stockholm har reviderats ned något sedan i fjol medan den tvärtom har ökat i Göteborg och Malmö – för bostadsrätter från 14 till 20 procent i Göteborg och från 13 till 17 procent i Malmö.

- Det är intressant. Tittar man på marknaden det senaste året har prisökningstakten avtagit något i Stockholm medan den varit fortsatt hög i Göteborg och Malmö, därför ser mäklarna lite större risker där, säger Tor Borg, chefsekonom på SBAB, till TT.

Fakta: Sannolikhet för prisfall

Genomsnittlig sannolikhet för prisfall under olika år (procent):

Bostadsrätter

Stockholm 19 20 13

Göteborg 21 14 20

Malmö 18 13 17

Småhus

Stad 2015 2016 2017

Stockholm 19 18 9

Göteborg 11 14 16

Malmö 17 14 16

Källa: SBAB:s Mäklarbarometer

ANNONS