Finansminister Magdalena Andersson (S) ska leda arbetet i Internationella valutafondens viktigaste rådgivande organ IMFC. Arkivbild
Finansminister Magdalena Andersson (S) ska leda arbetet i Internationella valutafondens viktigaste rådgivande organ IMFC. Arkivbild Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Magdalena Andersson krossar glastak i IMF

Finansminister Magdalena Andersson (S) tar över som ordförande i den inflytelserika rådgivande IMF-kommittén IMFC. Hon blir den första kvinnan på positionen.
– Det gör att det känns extra roligt, att kunna vara den som krossar just det här glastaket, säger hon.

ANNONS

Uppdraget är att leda arbetet när världens tyngsta finansministrar och centralbankschefer gör upp om inriktningen på Internationella valutafondens (IMF) arbete.

– Det är ett treårigt mandat. Men man ska vara minister för att inneha det, säger Magdalena Andersson.

Stort förtroende

Hon blir den första svensken på ett toppjobb inom IMF på över 50 år.

– Det är ett stort förtroende, inte minst för Sverige som land, tillägger hon.

Hon nominerades till jobbet av EU:s finansministrar i höstas, under den tyska finansministern Olaf Scholz ledning.

"Magdalena Andersson är en respekterad finansminister som åtnjuter förtroende och stöd från sina europeiska kollegor. Jag är övertygad om att hon kommer att göra ett utmärkt jobb", skriver Scholz i en kommentar.

ANNONS

IMFC sammanträder normalt två gånger per år i samband med IMF:s vår- och årsmöten, som vanligtvis hålls i Washington i april och oktober.

TT: Kommer det att ta tid från ditt jobb som finansminister?

– Det är klart att inför de mötena kommer jag behöva en del tid och energi på att få ihop och ena viljorna om hur institutionen IMF ska drivas framåt. Där kommer det att vara en del merarbete, säger hon.

I andra vågskålen lägger hon att uppdraget ger Sveriges regering tillträde till arenor dit i normala fall bara stora länder har tillträde.

– Det finns en del sidomöten på höst- och vårmötena där mindre länder normalt sett inte är med, men de arenorna kommer nu att öppnas för att jag har den här rollen.

Skuldfrågorna viktiga

IMF:s främsta syfte är att upprätthålla stabiliteten i det globala finansiella systemet, med stöd till länder i kris och ekonomiskpolitisk rådgivning.

– Skuldfrågorna kommer att vara väldigt viktiga under kommande år, säger Magdalena Andersson och pekar på hur många utsatta länder just nu brottas med effekterna av covid-19-pandemin.

– Snabbare klimatomställning, minskade klyftor och jämställdhet är frågor som är högt uppe på den ekonomiskpolitiska dagordningen och som säkert kommer att vara viktiga också de kommande åren, tillägger hon.

ANNONS

Hon tar över samtidigt som förebilden Janet Yellen, tidigare amerikansk centralbankschef, ser ut att bli USA:s nästa finansminister under den tillträdande presidenten Joe Biden.

– Hon är en väldigt klok person, en väldigt duktig ekonom och intresserad av frågor som ligger nära det jag är intresserad av, säger hon.

Trivs bra som finansminister

Åren med Donald Trump i Vita huset har inte inneburit samma dramatiska förändringar för IMF som för en del andra multilaterala institutioner, som Världshandelsorganisationen (WTO), enligt Andersson.

– Men det är klart att Joe Biden har ett mer uttalat intresse för multilateralt samarbete. Vi får se hur det samarbetet kommer att utvecklas.

ECB-chefen Christine Lagarde var tidigare i karriären fransk finansminister innan hon fick jobbet som IMF:s högsta chef.

TT: Kan du tänka dig samma typ av karriär?

– Nej, jag har inga planer på att göra internationell karriär. Jag trivs väldigt bra som finansminister i Stefan Löfvens regering.

Joakim Goksör/TT

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS