Macron och Löfven ingick avtal hos Volvo

De kom i elbuss, skrev under ett avtal om gröna innovationer och underströk vikten av den sociala dimensionen i EU. Emmanuel Macrons och Stefan Löfvens besök hos Volvokoncernen var finalen på EU-mötet.

ANNONS
|

Direkt efter det avslutade EU-toppmötet fick de båda ländernas ledare borda Volvos helt elektriska buss som annars trafikerar linje 55 genom staden. Väl framme vid

Volvokoncernens huvudkontor togs de emot av vd Martin Lundstedt som visade de senaste elektriska fordonen, däribland en självkörande sopbil och en elektrisk grävskopa.

Även andra företag var på plats, till exempel Mölndalsföretaget Integrum som visade upp sin armprotes som styrs av tankekraft.

Nytt avtal

Efter den korta rundvisningen satte sig Frankrikes president och Sveriges statsminister och undertecknade ett ”strategiskt partnerskap” kring innovationer och gröna lösningar.

– Det här partnerskapet bygger på den innovativa förmågan hos industrin, nystartade företag, forskarsamhället och även den offentliga sektorn, förklarade Stefan Löfven.

ANNONS

På frågan vad detta avtal mer konkret innebar för de båda länderna förklarade näringsminister Mikael Damberg senare:

Fras på svenska

– Det är en ”road map”, hur vi ska få ihop viktiga områden, till exempel batteriforskning som fransmännen jobbar mycket med. Eller elektromobilitet, där elbussar är ett exempel.

Frankrikes unge president rev ned applåder genom att inledningsvis säga en fras på svenska:

– Hej, jag är mycket glad att vara här i Sverige i dag!

Därefter ägnade han omfattande tid åt att prisa den svenska modellen och även hur den reformerats de senaste decennierna.

– Ni har haft förmåga att kombinera konkurrenskraft och rättvisa – jag tror det är extremt viktigt. Ni förändrade er inställning som land på 90-talet. Och det är vad som står på spel i Frankrike.

Prisade svensk kultur

Han förklarade att Frankrike både behöver flexibiliteten på arbetsmarknaden utan att för den sakens skull tappa den sociala dimensionen där man strävar att minska inkomstklyftorna. Här prisade han den konsensuskultur som utvecklats mellan arbetsmarknadens parter i Sverige.

– Vi kan förbättra vår förmåga genom att lära av den svenska dialogen.

De båda politiska ledarna berörde också de viktiga frågorna om klimathotet och migrationskrisen, där de konstaterade att Europa måste jobba mer tillsammans.

När journalister fick ställa frågor handlade det inte bara om innovationer och arbetsmarknad. Löfven fick frågan hur han ser på att även kvinnliga politiker nu skrivit på ett upprop mot sexuella trakasserier och övergrepp.

ANNONS

– Det är fruktansvärt, sa Stefan Löfven.

– Vi visste att problemet fanns, men jag tror ingen kunde föreställa sig omfattningen.

Även Frankrike

Han tillade att det är viktigt att drabbade kvinnor polisanmäleroch att man jobbade strukturellt mot diskriminering.

Macron fortsatte:

– Ni är inte ensamma. Vi har samma problem och samma skam.

– När vi frågade väljare vilka frågor som är viktigast var sexuella trakasserier en fråga som kom högt upp. Därför bestämde jag mig för att göra jämställdhet till en huvudfråga.

Fakta: Avtalet

Macron och Löfven undertecknade ett avtal om innovation och gröna lösningar inom fyra områden: transporter och städer, finanser, hälsosammare livsstilsval samt digitala företag och start-ups.

ANNONS