Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M). Arkivbild.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M). Arkivbild.

M-ledaren kritiserar Östlings uttalande

Moderaternas partiledare kritiserar Svenskt Näringslivs ordförande Leif Östling efter hans uppmärksammade uttalande efter paradisläckan.

ANNONS
|

- Det finns skäl att ifrågasätta hur han ser på vår skyldighet att finansiera saker gemensamt, säger Ulf Kristersson (M) till Aftonbladet.

Östling frågade sig "Vad fan får jag för pengarna?" efter att det framkommit att han, för att undvika att betala skatt, placerat miljoner kronor i lågskatteländer. Uttalandet har tidigare mött skarp kritik från flera håll, bland annat från statsminister Stefan Löfven.

ANNONS

Östling har själv i efterhand kallat sitt uttalande "slarvigt". Ulf Kristersson kallar uttalandet "anmärkningsvärt".

- Det är inte så det fungerar i Sverige och det är inte heller så det ska fungera. Man betalar skatt utifrån vad man tjänar och det är inte så att man får tillbaka mer av staten för att man betalar mer i skatt, säger Ulf Kristersson till tidningen, och poängterar samtidigt att de juridiska omständigheterna måste bedömas separat.

Paradisläckan består av mängder av dokument som lämnats till den tyska tidningen Süddeutsche Zeitung och som delats med TT, SVT och över 90 andra medieföretag i 67 länder via journalistnätverket ICIJ.

TT

ANNONS