Många kommer ha mer pengar att röra sig med nästa år på bland annat på grund av reallöneökningar och skattesänkningar. Arkivbild.
Många kommer ha mer pengar att röra sig med nästa år på bland annat på grund av reallöneökningar och skattesänkningar. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Många hushåll får mer i plånboken nästa år

Sänkta skatter och högre löner ger mer i plånboken för många hushåll nästa år. För de flesta handlar det om många hundralappar mer att röra sig med varje månad.

ANNONS

Lönerna beräknas i snitt öka med 2,5 procent nästa år och i och med en inflation på runt en procent innebär det att löneökningen ger mer pengar att röra sig med för löntagarna, enligt Swedbanks beräkningar för en rad typhushåll. En rad förändringar på skatteområdet bidrar också.

– Med hänsyn till inflationen kommer lönehushåll få en ökad köpkraft, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank.

Bland annat rullas en riktad skattesänkning till låg- och medelinkomsthushåll ut nästa år. Inkomstskatten blir också lägre på grund av höjda grundavdrag, jobbskatteavdrag och en höjt skiktgräns för statlig inkomstskatt.

Högre disponibel inkomst

En ensamstående förälder med två barn och en inkomst på 28 100 kronor per månad beräknas ha 630 kronor mer i disponibel inkomst i januari nästa år. Dessutom höjs underhållsstödet med 200 kronor den 1 juli.

ANNONS

För en tvåbarnsfamilj med två inkomster – 36 600 kronor och 21 100 kronor – handlar det om 960 kronor mer att röra sig med, utan hänsyn till inflationen.

I beräkningarna ingår dock inte en tillfällig skattreduktion för inkomster under 50 000 kronor under 2021-2022 som regeringen lovat återkomma om under våren.

Tillägg för pensionärer

Pensionerna höjs inte lika mycket som lönerna men inkomstskatten sänks mer på pensioner än på löner. Enligt Swedbanks beräkningar ökar pensionerna med runt 0,5 procent efter årsskiftet samtidigt som skatten sänks. Det tillägg på 600 kronor, för dem med lägst pensioner, kommer först i september nästa år.

Ett pensionärspar med genomsnittliga pensioner beräknas få 490 kronor mer kvar från januari, som ökar till 1 080 kronor i september.

– En av grupperna som får lite mer än normalt är de med låga eller måttliga pensioner som får pensionstillägget i september, säger Arturo Arques.

För den som enbart har garantipension blir tillskottet dock enbart en dryg hundralapp.

Under coronapandemin är det många som har förlorat sina arbeten. På grund av tillfälliga regler får även arbetslösa mer att röra sig med jämfört med hur det brukar vara. Den temporära höjningen av taket i a-kassan gör att den med maxersättning får omkring 4 000 kronor mer att röra sig med i januari 2021 jämfört med januari 2020.

ANNONS

– Det är den grupp för vilken skillnaden är som störst. Men det handlar om en temporär höjning, säger Arturo Arques.

Rättad: En felaktig formulering kring hur pensionen utvecklas nu rättad.

Helena Wande/TT

Fakta: Realinkomstökning över tid

När man tittar på inkomstutvecklingen justerat för inflationen, den reala inkomstutvecklingen, har typhushållen i Swedbanks beräkningar fått en inkomstökning på 20 procent före skatt under de senaste tio åren.

Under samma period har pensionärshushållen haft en ökning på fem procent. Den lägre ökningen av pensionerna har delvis kompenserats med skattesänkningar. Pensionärernas disponibla inkomster har realt ökat med 13 procent sedan 2011. Motsvarande siffra för lönehushållen är 19 procent.

Källa: Swedbank

ANNONS