– Man vet när man investerar att det handlar om att ta risk. Men med hjälp av risk kan man spara ihop ännu mer pengar, säger Olivia Karlsson.
– Man vet när man investerar att det handlar om att ta risk. Men med hjälp av risk kan man spara ihop ännu mer pengar, säger Olivia Karlsson. Bild: Adam Ihse/TT

"Målet är att bli ekonomiskt fri"

Många sparare paniksålde när pandemin satte börsen i gungning. Men det finns de som inte låter sig oroas – inte minst bland unga.
– Man kan aldrig förutspå hur marknaden kommer att gå, säger Oskar Bednarek, som siktar på att spara ihop en miljon.

ANNONS

Att spara ihop till ett välfyllt konto kan kräva omprioriteringar i vardagslivet. Och att ha is i magen när börsen skakar kan vara minst lika viktigt som att ha tålamod – och inte snylta på sparpengarna.

Men alla ger inte vika åt de många fallgroparna på vägen till miljonerna.

TT har pratat med tre unga sparare med siktet inställt på att bli "ekonomiskt fria".

Ett härligt liv

För Olivia Karlsson, 23 år, kommer vardagen snart förändras när hon i höst ska börja studera i Göteborg. De senaste åren har hon jobbat så gott som på heltid, så inkomsten framöver blir desto tunnare. Trots det håller hon siktet på målet i sitt sparande: att nå en miljon kronor innan hon fyller 30 år.

ANNONS

– Jag har kommit en fjärdedel på vägen och har sparat ihop 250 000 kronor. Långsiktigt handlar mitt sparande egentligen bara om att skapa mig ett så tryggt och härligt liv som möjligt. Och det finns det ingen riktig prislapp på, säger Olivia Karlsson.

– Jag vill också vara en resurs för mina nära och kära och alltid kunna ställa upp, tillägger hon.

Hur mycket som sparas varje månad har varierat sedan hon började “seriöst” för omkring två och ett halvt år sedan, men målet är att spara hälften av inkomsten.

Och trots vårens berg-och-dalbana på börsen är hon långt ifrån orolig för att sparandet ska tappa sitt värde när ekonomin krisar.

– Man vet när man investerar att det handlar om att ta risk. Men med hjälp av risk kan man spara ihop ännu mer pengar. Jag har inte alla mina pengar på börsen, utan det här är pengar som är okej att jag förlorar.

CSN-lånet på börsen

Oskar Bednarek är 24 år och studerar på heltid. Utöver studierna jobbar han extra som redovisningskonsult.

– Jag har sparat i drygt sex år på börsen och syftet med sparandet är långsiktigt. Hur mycket jag sparar kan variera från månad till månad då mina inkomster och utgifter kan skiljas åt. Men i regel månadssparas CSN-lånet på 7 700 kronor direkt in i en aktiefond. Utöver detta sparas lite i aktier och en buffert, och där kan det skifta lite.

ANNONS

Hans syfte med sparandet är att till slut få en så pass bra avkastning per år att han kan leva på bara det.

– För att komma upp till den standarden jag vill behövs sju miljoner kronor, enligt mina beräkningar.

Går planerna i lås nås målet om omkring 15 år.

– Man kan aldrig förutspå hur marknaden kommer gå och det kan dyka upp oväntade utgifter. Sedan kommer det förmodligen komma perioder där jag inte kan spara lika mycket som jag gör nu.

För att kunna spara så mycket som möjligt har vardagslivet fått anpassas för att minska utgifterna.

– Fasta kostnader är något jag försöker hålla lågt, samtidigt är matlåda ett billigare och ofta godare alternativ än utemat. Det som gynnat mig mest är dock att bo kvar hemma hos familjen så länge som möjligt, säger Oskar Bednarek.

Matlådor och "bilkonto"

Maskinteknikern Victor Järnström är 22 år och började sitt sparande vid 18 års ålder. Då ville han få ihop insatsen till en lägenhet, och tre år senare skrev han kontraktet för sin första bostad.

– Efter det fick jag andra utgifter och behövde lägga om budgeten. Då började jag också spara på riktigt. Sedan dess har jag en fast summa som placeras i fonder varje månad, plus ett varierande belopp som jag placerar i investmentbolag, säger Victor Järnström.

ANNONS

Bland Järnströms vanor för att maximera sparandet ingår matlådor på jobbet så ofta som möjligt. Han lägger också undan pengar som motsvarar pengar som hade gått åt om han varit rökare och om han skulle ha ägt en bil.

Och det långsiktiga målet? Att bli ekonomiskt fri.

– Med sex miljoner och en direktavkastning på fem procent får man 300 000 om året. Då anser jag mig själv vara fri och inte ha några måsten.

– Man hör att pensionärerna har det knapert i dag. Men jag vill kunna fortsätta leva mitt liv fast jag blir pensionär, när den dagen kommer – så att man kan resa, eller göra det man vill, säger Victor Järnström.

Åsa Johansson/TT

– Man hör att pensionerna har det knaper i dag. Men jag vill kunna fortsätta leva mitt liv fast jag blir pensionär, när den dagen kommer – så att man kan resa, eller göra det man vill, säger Victor Järnström.
– Man hör att pensionerna har det knaper i dag. Men jag vill kunna fortsätta leva mitt liv fast jag blir pensionär, när den dagen kommer – så att man kan resa, eller göra det man vill, säger Victor Järnström. Bild: Pontus Lundahl/TT
ANNONS