Brasiliens president Luiz Inácio 'Lula' da Silva under veckans kontinentala Celac-toppmöte i Buenos Aires. Arkivfoto.
Brasiliens president Luiz Inácio "Lula" da Silva under veckans kontinentala Celac-toppmöte i Buenos Aires. Arkivfoto. Bild: Gustavo Garello/AP/TT

Lula ger EU nytt hopp om handel

Med Jair Bolsonaro ersatt av Lula da Silva som president i Brasilien får EU:s handelsvänner nytt hopp om att slutligen få igenom sitt Mercosur-avtal. Kanske vid ett toppmöte i sommar.

ANNONS

Det stora handelsavtalet mellan EU och de fyra så kallade Mercosurländerna (Brasilien, Argentina, Paraguay och Uruguay) var i princip klart redan i juni 2019, men har sedan dess fastnat i sin slutprocess.

Inte minst beror det på att relationerna till Brasilien varit knaggliga under Jair Bolsonaros tid som president 2019-22. Samtidigt råder fortsatt stor osäkerhet om det går att få avtalet godkänt av mer protektionistiskt inriktade EU-länder och politiker i EU-parlamentet.

Med Lula da Silva tillbaka som brasiliansk ledare är dock EU:s rådsordförande Charles Michel mer hoppfull.

"En ny era av samarbete mellan EU och Brasilien börjar nu. Det är dags att fördubbla våra ansträngningar för att få Mercosuravtalet över mållinjen", skriver Michel på Twitter efter att ha mött Lula i Argentinas huvudstad Buenos Aires i tisdags.

ANNONS

Samtidigt meddelas att det blir ett formellt toppmöte på stats- och regeringschefsnivå i Bryssel i sommar mellan EU-ländernas ledare och ledarna från länderna i samarbetsorganisationen Celac, som samlar 33 länder i Latinamerika och Västindien.

Toppmötet ska äga rum den 17-18 juli, då Spanien och dess premiärminister Pedro Sánchez tagit över från Sverige som ordförandeland i EU:s ministerråd.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS