Hamnstrejken blåstes av sent i går eftermiddag. Arkivbild.
Hamnstrejken blåstes av sent i går eftermiddag. Arkivbild.

"Lugn och ro" i hamnarna efter avtal

ANNONS
|

Ett bra avtal med vinnare på båda sidor. Så beskriver Svenskt Näringsliv det avtal som sent i går träffades mellan Hamnarbetarförbundet och arbetsgivaren Sveriges Hamnar.

- Avtalet innebär att vi nu för första gången på väldigt länge kan få lugn och ro i hamnarna och kan blicka framåt, säger Jan-Olof Jacke, vd för Svenskt Näringsliv, vid en presskonferens i Göteborg.

ANNONS

Utan lösning hade en storstrejk brutit ut i ett 20-tal hamnar – en konflikt som skulle ha berört över 1000 hamnarbetare och fått stora effekter på export och import.

Vid 17.30-tiden på tisdagen blåstes dock faran över från förhandlarna i Svenskt Näringslivs lokaler på Östermalm i Stockholm – Hamnarbetarförbundet och Sveriges Hamnar hade tecknat ett så kallat andrahandsavtal.

TT

Fakta: Facken i hamnarna

Det finns två fackförbund som organiserar hamnarbetare. Dels LO-anslutna Transportarbetareförbundet, dels det fristående Hamnarbetarförbundet. Det senare bildades 1972 som en utbrytning ur Transport.

De två förbunden organiserar grovt räknat ungefär lika många hamnarbetare. I vissa hamnar är något av förbunden helt dominerande, i andra är "styrkeförhållandet" ganska jämnt.

Konflikten mellan Hamnarbetarförbundet och arbetsgivarna har i princip pågått sedan förbundet bildades.

ANNONS