Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anna Skarsjö, ordförande Kommunal väst.
Anna Skarsjö, ordförande Kommunal väst. Bild: Meli Petersson Ellafi

Lotsens äldreboende i Majorna uttaget i strejk

Kommunal hotar med strejk riktad mot den privata vården. I Göteborg är Lotsens äldreboende uttaget i strejk den 22 januari, plus fem vårdcentraler i Västra Götalands län.

Kommunal vill ha lika stora löneökningar i den privata sektorn som förbundet fick igenom med de offentliga vårdgivarna i höstas, men det vill Almega Vårdföretagarna inte gå med på.

– De vägrar gå med på generella löneökningar och speciella satsningar på yrkesutbildade, om inte vi går med på stora villkorsförsämringar, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin.

Därför lägger Kommunal nu en nyanställnings- och övertidsblockad som gäller samtliga privata vårdföretag, från fredagen den 15 januari.

I ett andra steg, från den 22 januari, går personal vid ett större antal äldreboenden och vårdföretag ut i strejk om ingen lösning nåtts innan dess.

Totalt omfattas 55 000 undersköterskor och vårdbiträden i hela landet.

LÄS MER: Då får undersköterskorna sin coronabonus

Läs mer: Så blir lönerna för Kommunals medlemmar

I Göteborg och Västra Götalands är ett äldreboende och fem vårdcentraler varslade.

– Det största vi har i den här avdelningen är äldreboendet Lotsen som ligger i Majorna och sedan är det fem vårdcentraler, med Kvillebäcken bland annat. För äldreboendet är det utlyst strejk och det innebär att vi kommer att ta ut medlemmarna i strejk, säger Anna Skarsjö, avdelningsordförande för Kommunal Väst.

Kommunen måste ta över och sätta in personal

Det är första gången Kommunal varslar om strejk hos privata arbetsgivare inom vård- och omsorg. Och det innebär också att kommunerna, om det blir strejk, måste ta över och sätta in personal på äldreboenden.

– Det blir ju samhällsfarligt utifrån att det är tredje person som kan drabbas, åtminstone när det gäller äldreboende. Vårdcentraler drabbas inte på samma sätt. När det gäller äldreboende finns det i avtalen som man har på entreprenad från kommunen, att det är kommunen som ansvarig för att inte tredje man drabbas, och då får de gå in och ta över ansvaret, säger Anna Skarsjö.

Den här typen av varsel har väl aldrig lagts tidigare?

– Nej, men det som man möter i andan av pandemin och välfärdens hjältar, är att de privata vårdjättarna med de miljonvinster som de ändå gör, inte kan ställa upp och göra en yrkessatsning utan att sänka andra delar av avtalet. Då behöver man tillgripa de här metoderna. Det är inget roligt eller något man gör lättvindigt, säger hon.

Sveriges Kommuner och Regioner har blivit informerade under förhandlingarnas gång, och är medvetna om att de måste lösa personalfrågan på äldreboenden.

– Jag tror inte att det finns en beredskap just i dag, men det kommer det säkert att finnas när detta träder i kraft i så fall, den 22 januari, säger Anna Skarsjö.

Almega Vårdföretagarna hade gärna fortsatt att förhandla. Huvudfrågan handlar enligt arbetsgivarparten om att hitta finansiering till den extra satsningen på yrkesutbildade.

"Vi motsätter oss inte en extrasatsning på yrkesutbildade, men kostnaden måste rymmas inom de ramar vi är överens om på den svenska arbetsmarknaden", skriver Antje Dedering, förbundsdirektör på Vårdföretagarna, i en kommentar till TT.

Här varslar Kommunal om konflikt:

Från 15 januari varslar Kommunal om nyanställnings- mertids- och övertidsblockad på samtliga arbetsplatser hos de privata vårdarbetsgivarna.

Från den 22 januari varslar man om strejk på:

Attendo Lotsens äldreboende i Majorna.

Kvillebäckens vårdcentral

Almö Läkarhus på Tjörn

Stenungsunds vårdcentral

Lysekils vårdcentral

Strömstads läkarhus

Bland övriga privata vårdgivare som varslats finns stora kedjor:

Attendo

Vardaga

Humana

A&O

Praktikertjänst

Capio

Källa: Kommunal

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.