Huaweis finanschef Meng Wanzhou i Vancouver, Kanada. Arkivbild.
Huaweis finanschef Meng Wanzhou i Vancouver, Kanada. Arkivbild.

Löfte om korrekt process för Huawei-chef

USA och Kanada uppmanar Kina att släppa de två kanadensare som utreds i Kina – och lovar samtidigt att Huaweichefen som gripits i Kanada ska få en korrekt rättslig process.

ANNONS
|

Kanadas utrikesminister Chrystia Freeland uppger att myndigheterna agerar noggrant när det gäller Huaweis finanschef Meng Wanzhous fall. USA vill att hon ska utlämnas på grund av anklagelser om att hon mörkat bolagets koppling till företaget Skycom, som trots USA:s sanktioner misstänks ha försökt sälja utrustning till Iran.

"Vi är överens om att det viktigaste vi kan göra är att upprätthålla lagen, försäkra oss om att Ms Mengs rätt till en korrekt rättsprocess respekteras och att den nuvarande rättsliga protesten i Kanada hålls opolitisk", säger Freeland efter att ha träffat bland annat USA:s utrikesminister Mike Pompeo i Washington DC.

ANNONS

Även Pompeo säger att USA respekterar lagen "varje steg på vägen" i ärendet.

Kina anser att Kanada och USA har överskridit sina befogenheter och att Meng Wanzhou, som greps när hon skulle byta plan i Vancouver, inte har brutit mot några lagar.

Kina har efter att Kanada grep Meng Wanzhou på USA:s begäran gripit två kanadensare som anklagas för att ha skadat landets nationella säkerhet.

TT-AFP

ANNONS