LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson vill förhandla med Svenskt Näringsliv. Arkivbild.
LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson vill förhandla med Svenskt Näringsliv. Arkivbild.

LO vill förhandla om otrygga jobb

Otryggheten på arbetsmarknaden har gått för långt, anser LO och kallar Svenskt Näringsliv till förhandlingsbordet. Arbetsgivaren ser positivt på initiativet, men parternas syn på visstidsanställningar skiljer sig inte oväntat åt radikalt.

ANNONS
|

- Vi har tagit ett enhälligt beslut i LO:s styrelse om att begära förhandling enligt mbl med arbetsgivaren, säger LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson.

Arbetsgivarna kräver flexibilitet på arbetsmarknaden, men i dag landar kostnaden för flexibiliteten ensidigt på den anställde, är fackets inställning. LO-förbunden pekar på begrepp som sms-jobb, det vill säga att vänta på ett meddelande med erbjudande om en dags arbete, och hyvling, där arbetsgivaren i stället för att säga upp några anställda och hjälpa dem med omställningsstöd väljer att minska allas arbetstid rakt av.

ANNONS

Det innebär att en anställds lön kan minska med en tredjedel över en natt, samtidigt som personen inte har rätt till a-kassa eftersom den har kvar sitt jobb.

- Man blir helt rättslös, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Olika problem

Beskedet om en begäran om förhandling levererades på en presskonferens där ordförandena för Handels, Kommunal, IF Metall och Elektrikerna visade upp en enad front. Men vilka problem som förbunden anser är viktigast att få bukt med skiljer sig en del.

Medan visstidsanställningarna dominerar i branscher som handel och restaurang är omställningsstöd och kompetensutveckling centralt för IF Metall, där den snabba teknikutvecklingen ändrar industrins villkor.

Men viktigt för alla är att tillsvidareanställning på heltid ska vara norm, andra anställningsformer undantag. Vad LO är beredd att ge upp i gengäld är oklart. Förhandlingen får visa vad arbetsgivaren kräver, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Vill förhandla

Svenskt Näringsliv välkomnar initiativet. Lagen om anställningsskydd (las) är föråldrad, konstaterar vice vd Peter Jeppsson.

- Man behöver se över las i ett större perspektiv. Man borde fokusera mer på att tryggheten består i kompetens och inte anställningstid, säger han.

ANNONS

Svenskt Näringsliv vill gärna diskutera till exempel turordningsregler. Men arbetsgivaren har en betydligt mer positiv inställning till visstidsanställningar.

- Visstidsanställningar är en vanlig väg in på arbetsmarknaden, och de fyller en viktig funktion för både individer och företag, säger Peter Jeppsson, vice vd Svenskt Näringsliv.

TT

Fakta: LO:s krav

LO kräver att heltid ska vara norm i alla LO-yrken, att arbetsgivare slutar att använda inhyrd personal om behovet av arbetskraft är permanent, att mer resurser sätts av till kompetensutveckling och vidareutbildning för all personal oavsett anställningsform.

LO är en samlingsorganisation för 14 fackförbund.

Källa: LO

ANNONS