LO utesluter inte flytt av Nordea-affärer

LO-facken Kommunal och Handels hotar med att ta ut sina pengar om Nordea flyttar huvudkontoret från Sverige. Frågan kommer även att diskuteras i LO:s styrelse efter sommaren, enligt LO-basen. Nordea vill inte kommentera varningen.

ANNONS
|

Nordea riskerar att förlora flera storkunder bland fackförbunden vid en flytt. LO centralt använder Nordea som bank.

- Vi har jättemycket affärer i Nordea och har god erfarenhet av banken. Men det är klart att om de använder den här typen av hot måste vi diskutera det i styrelsen, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson till TT.

LO:s betalningsflöden går via Nordea, och organisationen har också värdepappersfonder och fastighetslån i banken.

ANNONS

Enligt Thorwaldsson kommer frågan att tas upp i styrelsen efter sommaren.

Rimligt att bidra

- Det är djupt beklagligt om inte Nordea är med och bidrar till ökad säkerhet i banksektorn. Många människor i Sverige är arga på att bankerna vid varje kris ska räddas av medborgarna. Nu när de har utdelningar på tiotals miljarder till sina aktieägare är det rimligt att de bidrar mer till säkerheten, säger han.

LO-förbundet Kommunal överväger att placera om sina närmare en miljard kronor i en annan bank, enligt Aftonbladet.

Det skulle även innebära att Kommunal skulle avbryta andra tjänster med Nordea, enligt förbundsordförande Tobias Baudin.

Även Handelsanställdas förbund kommer att se över sina affärer med Nordea framöver, enligt ordföranden Susanna Gideonsson. Handels har i dag ungefär en halv miljard kronor placerade i banken.

- Om de fattar beslut om att flytta då flyttar vi våra pengar omedelbart. Det de kallar bankskatt kallar vi försäkringspremie. Det är för att skydda våra medlemmars pengar som de ska betala den. Allt annat är omoraliskt, säger Susanna Gideonsson till TT.

ANNONS

Nordea tiger

Nordea vill inte kommentera fackförbundens utspel.

- Det här är något mellan kundansvariga och kunden. Vi avstår helt från att kommentera, säger Janina Pfalzer, pressekreterare på Nordea, till TT.

Nordeas hot om att flytta till Danmark eller Finland kom i våras, sedan den rödgröna regeringen föreslagit en kraftig höjning av resolutionsavgifterna för svenska banker 2018 och 2019. Regeringen har sedan dess backat och reducerat höjningen i ett omarbetat förslag.

Resolutionsavgifterna ska skydda skattebetalare för kostnader som uppstår om staten måste rädda banker i en finanskris.

TT

Fakta: Resolutionsreserven

Regeringen vill bygga upp en större buffert som säkerhet vid en eventuell finanskris.

Den så kallade resolutionsreserven uppgår i dag till cirka 22,5 miljarder kronor.

När 2017 är slut beräknas den uppgå till 29 miljarder kronor.

Enligt regeringens senaste förslag höjs resolutionsavgiften med tre miljarder nästa år, för att sedan trappas ned – först till dagens nivå 2019 och sedan med ytterligare en halvering till 2025.

2019 räknar regeringen med att ha en bankskatt på plats.

2025 beräknas resolutionsreserven uppgå till 70–80 miljarder kronor, vilket ska vara lika med målnivån på tre procent av de garanterade insättningarna i banksystemet.

Källa: Regeringen

ANNONS