Trots hög inflation valde den turkiska centralbanken i oktober att sänka styrräntan från 12 till 10,5 procent.
Trots hög inflation valde den turkiska centralbanken i oktober att sänka styrräntan från 12 till 10,5 procent. Bild: Burhan Ozbilici/AP/TT

Livet med 85 procents inflation: "Fruktansvärt"

Priserna skenar på flera vanliga livsmedel i Turkiet. Matoljan som för bara ett år sedan kostade 45 lira kostar nu 200. Priset på vatten på flaska har trefaldigats.
I västvärlden oroas man över inflationen på 10 procent - i Turkiet ligger den på 85.

ANNONS
|

– Det är fruktansvärt, människor lider, säger en kvinna i en matbutik i centrala Ankara som inte vill framträda med namn.

Hon plockar bland matvarorna och läser på prislapparna, särskilt de rödmarkerade.

– Allt har blivit nästan fyra, fem gånger dyrare.

Riktigt så stora är inte prisuppgångarna på allt men en dubblering är inte ovanlig.

Hos den populära matkedjan Cadgas har till exempel brödet ökat från runt 40 turkiska lira till 75 på ett år. En liter vatten har gått från 12 till 40 lira.

– De flesta människor är påverkade. Vissa som stöttar AKP säger att inflationen kommer från utomstående källor, men reaktionen är inte så stor där. Jämför med Tyskland och andra länder i Europa som har runt 9 procent! utbrister kvinnan.

ANNONS

Följde Erdogan

När andra västländers centralbanker har försökt att dämpa prisutvecklingen genom höjda räntor har Turkiet i stället gjort tvärtom och sänkt räntan – allt enligt president Recep Tayyip Erdogans recept. Han har till och med kallat räntan sin största fiende.

I oktober sänktes styrräntan från 12 till 10,5 procent. Den turkiska inflationen ligger nu på 85,5 procent i årstakt – den högsta nivån i landet på 24 år.

Liran har också fallit hårt i skuggan av de omstridda räntesänkningarna, ned med 50 procent mot dollarn på ett år. I dag handlas en dollar för omkring 19 lira.

Valutakollapsen har i sin tur eldat på landets importerade inflation och skrämt bort många utländska investerare. Högst påverkan syns inom transport, livsmedel och boende.

Butiksägaren Tahir Acu har sitt lilla kontor i ett hörn bredvid spritavdelningen på Cadgas med en liten överblick över kassorna. Samtidigt som han pratar vitt och brett om kostnadsökningarna signerar han papper från olika inspringande bud.

– Mjöl, pasta, tomater, gurka, alkohol, kaffe i största allmänhet. Mjölk och mejeriprodukter. Kött har ökat väldigt mycket, säger han.

Fem liter matolja som tidigare kostade 45 lira är nu uppe i 200, konstaterar han.

Skyller på regeringen

Ökningen har varit som störst efter krigsutbrottet i Ukraina. Men i grund och botten kan man säga att landet är illa skött, enligt Tahir Acu.

ANNONS

– Låt mig säga vad jag tycker, jag skyller de flesta av dessa problem på regeringen.

– Presidenten har suttit vid makten i 20 år. Det är en väldigt dålig administration och jag tycker att den bara borde avgå så att vi kan gå över till ett flerpartisystem.

Den turkiska centralbankens inflationsmål ligger på 5 procent och regeringen har som prognos att inflationen ska ned till 65 procent vid årsskiftet. Men enligt experter har den kanske inte ens toppat än.

Tahir Acu är övertygad om att den, enligt honom, ansvarslösa ekonomiska politiken kommer att påverka Erdogan i president- och parlamentsvalet som hålls i juni nästa år. Samtidigt lär många i Turkiet fortsätta tro att Erdogan är den enda som kan fixa finansiell stabilitet.

– Han kommer att förlora röster, men jag tror inte att han kommer att tappa så mycket, tyvärr.

Tahir Acu har sitt lilla kontor i ett hörn precis bredvid spritavdelningen. Han tror att Erdogan kan förlora röster på en illa skött turkisk ekonomi.
Tahir Acu har sitt lilla kontor i ett hörn precis bredvid spritavdelningen. Han tror att Erdogan kan förlora röster på en illa skött turkisk ekonomi. Bild: Niklas Svahn/TT

Fakta: Vad är inflation?

Inflation är en ökning av den allmänna prisnivån som gör att man kan köpa färre varor och tjänster för samma mängd pengar. Priset stiger över tid och pengarna minskar i värde.

Prisökningar på enskilda varor räknas inte som inflation i egentlig mening, för att man ska tala om inflation ska den allmänna prisnivån stiga.

Som mått på den allmänna prisnivån används ett konsumentprisindex (KPI) som mäter priset på en genomsnittlig korg med varor och tjänster.

Inflation kan uppstå om efterfrågan i ekonomin är stark, som den är i en högkonjunktur. Hushållen efterfrågar då många varor och tjänster, och det är lättare för företagen att höja priserna. Inflation kan också uppstå till följd av utbudsstörningar – som dåliga skördar, transportproblem eller brist på insatsvaror – eller helt enkelt om företagens kostnader ökar, till exempel för löner och energi.

Det som startar med en stegring av exempelvis energipriserna kan sprida sig vidare till andra priser och resultatet blir att den allmänna prisnivån stiger.

Källa: Riksbanken

ANNONS