Det ser ut som en liten valfena i hårdplast med ett handtag som påminner om något man blåser såpbubblor med.Marknads- och försäljningschefen Linn Hägg demonstrerar.
– Man stoppar in ”fenorna” innanför läpparna och pressar ihop läpparna mot skaftet. När man drar handtaget utåt stimuleras känselnerverna i munhålan, förklarar hon.
Det som tycks vara en ganska anspråkslös plastgrej är resultatet av 20 års forskning. Linns mamma Mary Hägg, som är medicine doktor och legitimerad tandläkare i Hudiksvall, har specialiserat sig på dysfagi, sväljsvårigheter, och är den som uppfunnit Iqoro. Hennes teori är att det går att träna icke viljestyrd muskulatur, bland annat sväljfunktionen, genom att påverka nervbanorna i munnen.
– Munnen kan liknas vid den snabbaste bredbandsuppkopplingen till hjärnan. Genom attstimulera munnen nås styrsystemet för sväljningsprocessen och hjärnans plasticitetpåverkas, säger Linn Hägg.
Hon fortsätter förevisningen och kniper med läpparna runt plastskaftet. Träningsprogrammet är kort och okomplicerat. Tre gånger per dag ska man peta in Iqoron i munnen och hålla emot i några sekunder. Förbättringen brukar komma snabbt, inom ett par veckor, och träningen ska kunna hjälpa mot allt från mekaniska problem i halsen till sömnapné.
– Jag har personlig erfarenhet av att produkten gör stor nytta. Min man har sväljsvårigheter och tack vare att han använder mammas uppfinning kan vi gå ut och njuta av en bit mat tillsammans, säger Linn Hägg.
HON HÅLLER PRECIS på att packa ur sitt kontorsrum i Sahlgrenskas Science Park för att flytta en trappa upp till en större lokal. Intresset ärstort för Iqoro som ses som en revolutionerande uppfinning för en många gånger bortglömd patientgrupp. För trots att man beräknar att två miljoner svenskar lider av sväljsvårigheter, har det inte funnits så mycket hjälp att få tidigare.
– Många patienter är friska för övrigt men har ett eller flera symptom, som till exempel rethosta och en klumpkänsla i halsen. Men det har aldrig funnits någon effektiv behandling, säger Linn Hägg.
ATT INTE KUNNA äta i andras sällskap för att man inte får ner maten eller dreglar okontrollerat kan vara ett oerhört jobbigt socialt handikapp. En stor grupp som fått hjälp av Iqoro har varit människor som drabbats av stroke.
– Efter en stroke är det vanligt att vara förlamad i ansiktet och sväljningsprocessen kan bli bekymmersam. Forskning har visat att 97 procent blir bättre med vårt träningsprogram.
LINN HÄGG KOMMER också ursprungligen från Hudiksvall, men eftersom hon numera är bosatt i Göteborg har hon tagit med sig marknadsföringen av Iqoro från Hälsingland.
– Här på Sahlgrenska Science Park finns också en rad andra medtechföretag som jag kan diskutera med och vi kan utbyta erfarenheter. Det är en bra utgångspunkt när vi nu lanserar produkten internationellt.
IQORO FINNS REDAN i hälften av landets landsting. Främst hos logopeder och specialister inom området för öron-näsa-hals.
Men drömmen är förstås att de små valfenorna i plast ska kunna delas ut till patienter på vårdcentralerna. Fram till dess går de att köpa i Myoroface webbutik. Linn är den som bland annat tar hand om den ganska omfattande e- handeln.
– Vi har lanserat Iqoro i Storbritannien och för just nu samtal med deras motsvarighet till Socialstyrelsen, NICE. Vi har fått intresseförfrågningar från alla håll. Sväljsvårigheter är ett jättestort problem i västvärlden, konstaterar hon.
Fakta: Myoroface Grundades: År 2012 av YlvaliGerling, Linn Hägg och Mary Hägg.
Finns i: Göteborg och Hudiksvall.
Antal anställda: Tre, samt två konsulter.
Finansiering: Almi Invest, eget kapital samt investeringar av affärsänglarna Henrik Rammer och Roger Leijonqvist. Omsättning 2016: 1,8 miljoner.
Resultat 2016: -1,7 miljoner.