Leif Östling.
Leif Östling.

LISTA: Östlings kritiserade uttalanden

Leif Östling har tackat för sig som ordförande i Svenskt Näringsliv. Hans sorti föregicks av ett nytt kritiserat uttalande. Men det var inte första gången som Östling hamnat i blåsväder för något han sagt. Här är en kort lista:

ANNONS
|

"Vad fan får jag?"

Den retoriska frågan som i slutändan såg till att Östling fick lämna ordförandeposten i Svenskt Näringsliv. Östling avslöjades ha miljontillgångar i lågskattelandet Malta och i en intervju med SVT:s Uppdrag Granskning sade han "Vad fan får jag för pengarna?", i samband med att han resonerade om skattetrycket i Sverige och all skatt han betalar här.

"Tysken är ju expert på blitzkrieg, men man har ju också förlorat många av dem"

Näst efter sitt senaste uttalande kanske den mest kända av Östlings grodor. Citatet kommer från 2006 i en intervju i programmet "Finansnytt" i TV8. Östling, vd för lastbilsjätten Scania, var motståndare till att tyska MAN skulle köpa upp Scania. Tre dagar senare pudlade Östling i ett pressmeddelande och bad om ursäkt med att han inte haft för avsikt att förolämpa.

ANNONS

"Jag tror man ska vara lite försiktig med sådana larm"

Östling 2008 till Länstidningen på tal om klimatförändringar. Han utvecklade med att "genom mänsklighetens historia har vi haft flera istider och en rad andra dramatiska klimatförändringar".

"Genetiskt betingat" och "... konstig debatt som drivs av rödstrumpefalangen"

Två citat från en intervju med Länstidningen 2008. Sammanhanget för första delen var debatten om att få kvinnor söker sig till tekniska utbildningar, det andra citatet kom då han skulle förklara varifrån debatten om kvinnor i bolagsstyrelser kom.

"Jag tror att det kan vara en orsak till att många kvinnor i 40-årsåldern och uppåt känner sig främmande för ledarskap, de har inte fått den träningen"

I en intervju med Ny Teknik 2010 lanserade Östling förklaringen till att få kvinnor blir chefer. Nämligen att de inte ägnar sig åt lagidrott när de växer upp i lika stor utsträckning som männen.

TT

ANNONS