Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Liseberg förlorar enligt vd:n Andreas Andersen mellan fyra och tio miljoner kronor per dag som parken inte kan hålla öppet. Bild: Olof Ohlsson
Liseberg förlorar enligt vd:n Andreas Andersen mellan fyra och tio miljoner kronor per dag som parken inte kan hålla öppet. Bild: Olof Ohlsson

Liseberg varslar 95 heltidstjänster

Nöjesparken Liseberg varslar nära en fjärdedel av sina heltidstjänster. Totalt rör det 95 tjänster.
– Vi har inget annat val i den situationen vi befinner oss i, säger informationschefen Julia Vasilis.

Coronakrisen slår hårt mot Sveriges nöjesparker. I slutet av april rapporterade GP att Liseberg förberedde för varsel för att kunna hantera det intäktsbortfall som det innebär för nöjesparken att inte kunna hålla öppet.

LÄS MER: Liseberg skjuter upp säsongspremiären

Under tisdagen meddelar Lisebergs informationschef att omfattningen på hur många tjänster varslet omfattar har fastställts och skickats in till Arbetsförmedlingen.

– Det rör 95 tjänster och det skickades in i dag, säger Julia Vasilis.

"Har inte något annat val"

Enligt Vasilis har Liseberg omkring 400 heltidsanställda personer och varslet innebär därmed att knappt en fjärdedel av personalstyrkan försvinner.

– Det är supertråkigt, men vi har inte något val i det läget vi befinner oss i, säger Vasilis.

Varslet rör tjänster inom hela Lisebergs verksamhet.

– Det är skurit i alla delar av verksamheten, allra mest i relation till det som är nära driften i nöjesparken och våra boendeanläggningar, säger Julia Vasilis.

Lisebergs informationschef berättar att personalen fick informationen tidigare under tisdagen och att förhandlingar inom kort kommer att inledas med facket angående vilka personer som kommer att bli uppsagda.

Enligt Julia Vasilis rör en del av de 95 heltidstjänsterna som Liseberg har lagt varsel om justeringar i arbetstiden.

– Några av de 95 tjänsterna är justeringar i sysselsättningsgrad, tjänstens omfattning minskar från en heltidstjänst till 75 procent, säger Julia Vasilis.

Hoppas på nya riktlinjer från Folkhälsomyndigheten

Anastassios Grozos är ordföranden för fackförbundet Unionens lokala klubb på Liseberg som samlar tjänstemän och chefer.

– Det är förstås väldigt jobbigt för våra medlemmar, men det kom knappast som en överraskning, för vare sig de fackliga organisationerna eller våra medlemmar. Så länge Folkhälsomyndigheten inte ändrar sina rekommendationer eller polisen gör en annan tolkning av förbudet gällande sammankomster på fler än 50 personer, så är det inte möjligt att öppna parken, säger han.

Grozos hoppas fortfarande på att de 95 tjänsterna, eller åtminstone merparten av dem, kan räddas.

– Varslet förverkligas om fyra månader. Om det inträffar en förändring gällande rekommendationerna är det möjligt att varslet kan återkallas, säger han.

Förlorar flera miljoner om dagen

Innan pandemin var det tänkt att Liseberg skulle öppna upp den 25 april. I slutet av mars sköts premiären upp till ett nytt preliminärt öppningsdatum – 16 maj.

Efter att det stod klart att Liseberg inte heller komma att kunna öppna upp då finns det i nuläget inget planerat datum för en öppning av parken.

Under en sommarsäsong omsätter Liseberg omkring 800 miljoner kronor, enligt vd:n Andreas Andersen. I slutet av april berättade han i en intervju med GP att den stängda parken innebär att Liseberg just nu går minste om flera miljoner kronor per dag.

– För varje dag som vi har stängt tappar vi mellan fyra och tio miljoner kronor i intäkter. Men det är inte bara intressant vad som händer medan det är stängt, utan också vad som händer när vi har öppnat. Det är klart att om gästerna håller sig borta, eller om vi kan ha mycket färre gäster i parken på grund av kapacitetsbegränsningar, då är det ett stort problem för vår ekonomi, säger Andreas Andersen i intervjun.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.