Liseberg krävde 68 miljoner för förseningen av Valkyria – backar

Liseberg krävde 68 miljoner i ersättning efter den kraftiga förseningen av åkattraktionen Valkyria. Men efter en över ett år lång tvist i domstol har nöjesparken gått med på en förlikning – och nöjer sig med en betydligt lägre summa, rapporterar Expressen.

ANNONS
|

Valkyria skulle enligt plan stå färdig till säsongsöppningen 2018. Men först i augusti samma år var den 300 miljoner dyra berg- och dalbanan redo för invigning. Enligt Liseberg innebar förseningen uteblivna intäkter från 167 000 besökare, och nöjesparken stämde därför konsultbolaget Cowi på 68 miljoner kronor.

Men nu backar Liseberg från kravet, skriver Expressen – och enligt en förlikning mellan parterna får man istället nöja sig med en ersättning på 10 miljoner kronor. Dessutom får Liseberg betala sina rättegångskostnader på över 1,7 miljoner kronor.

Lisebergs vd: Nöjda med resultatet

Nöjesparkens vd Andreas Andersen säger till Expressen att pandemins hårda slag mot bolaget var ett motiv till att avsluta tvisten:

ANNONS

– Man ska komma ihåg att vi har gått igenom litegrann av ett stålbad det senaste året. Vi är en organisation som har mist ganska mycket resurser och det var också en faktor. Så vi är nöjda med resultatet.

Expressen: Det här innebär ändå att ni har gjort en ganska rejäl förlust på Valkyrias försening som inte ni får ersättning för.

– Det är rätt. Vi hade ju inte inlett den här processen om vi inte var besvikna över vad vi fick från Cowi.

Långdragen juridisk process skulle ha blivit dyr

Enligt Liseberg hade Cowi gjort fel i flera beräkningar kring bygget av åkattraktionen, vilket orsakade de stora förseningarna. Konsultbolaget har å sin sida hävdat att de har utfört uppdraget på ett korrekt sätt, och att det inte finns någon grund för Lisebergs beräkningar på förlorade intäkter.

Kommunikationschef Pontus Haag uppger att Cowi är nöjda med uppgörelsen.

– Vi nådde en förlikning som båda parter kunde acceptera. På så sätt kunde vi undvika en långdragen juridisk process som skulle ha kostat stora pengar både för oss och för motparten, säger han till Expressen.

LÄS MER:Brädorna ruttna i Balder – attraktionen stängd i sommar

LÄS MER:Lisebergs hemliga projekt – attraktionen som ersätter Balder

LÄS MER:Bokningssystemet på Liseberg är här för att stanna

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS