Ett öde Liseberg
Ett öde Liseberg Bild: Stefan Berg

Liseberg hoppas på hundratals miljoner i ersättning

Att Sveriges nöjesparker inte får öppna i sommar är i praktiken ett näringsförbud, menar parkerna, som nu begär sammanlagt 1,5 miljarder kronor i statlig ersättning av regeringen.
– Vi känner att man från regeringen har hanterat frågan om nöjesparkerna nonchalant, säger Lisebergs VD Andreas Andersen.

ANNONS
|

Av de 1,5 miljarderna som nöjesparkerna begärt av regeringen vill inte Liseberg gå in på exakt hur mycket som skulle tillfalla Liseberg.

– Den här summan är en sammanslagning av hela det negativa resultatet som nöjesparkerna i Sverige kommer göra. Vi är den största spelaren i den gruppen så en betydande del av summan avser Liseberg, några hundra miljoner, säger Lisebergs VD Andreas Andersen.

Det statliga omställningsstödet utgår från mars och april och träffar inte nöjesparkernas sommarmånader. Det blir heller ingen ersättning från försäkringsbolagen, eftersom det är ordningslagen och inte smittskyddslagen som används för att begränsa sammankomster.

Nöjesparkerna väntade in i det sista, beredda att öppna med en plan för att minimera risken för smittspridning. För drygt två veckor sedan kom beskedet: nöjesparkerna undantas inte från förbudet mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 deltagare.

ANNONS

– Vi var den första branschorganisationen i Europa som tog fram riktlinjer på hur man skulle kunna öppna upp utefter omständigheterna och ändå är vi de enda som tvingas stänga helt, säger Andersen.

”Hanterat frågan nonchalant”

För Liseberg handlar det om ett tapp på 99 procent av årets omsättning jämfört med i fjol, närmare 819 miljoner kronor. Och för koncernen Parks and Resorts, som äger Gröna Lund, Skara Sommarland, Furuvik och Kolmården handlar det om ett tapp på 83 procent av omsättningen, drygt 853 miljoner kronor.

– Sverige hanterar den här frågan helt annorlunda mot resten av Europa. Vi är det enda landet som inte har en plan för hur man ska öppna. Jag tycker regeringen har hanterat frågan nonchalant, säger Andersen.

I förhållande till andra nöjesparker i Sverige har Liseberg ett relativt bra utgångsläge men Andreas Andersen befarar vad det kan betyda för branschen i sin helhet om inte regeringen tillsätter mer pengar.

– Vi har en stark balansräkning men för branschen generellt skulle det vara förödande. Vi konkurrerar på en internationell marknad och det skulle sätta branschen tillbaka många år.

Än så länge har man inte fått någon återkoppling från regeringen på sin begäran.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

LÄS MER:Så ska Lisebergs nya miljardprojekt se ut

LÄS MER:Så mycket förlorar Göteborg varje dag som Liseberg är stängt

ANNONS